coaching-pentru-manageri-163.jpgcoaching-pentru-manageri-163.jpg

Oamenii se impart in trei categorii:- cei care isi stiu scopul in viata;- cei carora nu le pasa de existenta unui scop in viata;- cei care vor un scop in viata dar nu stiu cum sa il defineasca.[ La sfarsitul acestui articol, am 7 intrebari ajutatoare de clarificare pentru tine daca esti in ultima categorie ] Am invatat sa fac coaching pornind de la un obiectiv; la inceputul fiecarei sesiuni de coaching, intreb clientul “ce iti doresti de la intalnirea noastra de astazi?”. Mai mult, o serie de intalniri de coaching se concentreaza intotdeauna asupra unui “obiectiv” formulat la inceputul lor. Dar se poate si fara? Am intalnit clienti de coaching care nu isi pot formula un obiectiv; si multumita lor, la un moment dat mi-am pus si eu intrebarea: “cum ar fi sa nu ai un obiectiv in viata?”. Voi iesi acum din sfera coaching-ului (care presupune existenta unui obiectiv, mai devreme sau mai tarziu in timpul unei serii de inatalniri). In afara acestei sfere, putem vorbi despre oameni care au un scop in viata: si-l constientizeaza sau chiar daca nu si-l stiu (inca) iti pot da (si, isi pot da) cu aproximatie indicii despre obiectivul lor; “sa nu fiu …”, “sa fiu mai …”, “sa am …”, “sa ma simt mai …”, etc. Credinta acestor oameni, chiar daca nu vizibila in fiecare zi in gandurile si actiunile lor este ca “este bine sa ai un scop in viata”. Pe de alta parte, sunt oameni care nu cred neaparat in necesitatea vreunui obiectiv de viata; poate ai auzit si tu “ce-o fi o fi”, “viata trebuie traita acum”, “ce vise sa mai am cand viata mi-a luat totul ? “, s.a.m.d. Tot atatea paradigme diferite, cu cauze diferite care neaga existenta vreunei destinatii constiente. Iar intre aceste doua extreme, sunt cei care ar vrea sa aiba uns cop in viata dar nu au; il cauta, incearca diverse drumuri dar nu reusesc sa se dumireasca sau sa se stabileasca asupra unui anume scop. 

Cum e mai bine?

 

1. Cum ar fi sa ai un obiectiv?

Inseamna sa stii cu destul de multa precizie incotro te indrepti – sau macar de ce fugi, de ce vrei sa scapi. Oricum ar fi, stii o directie a vietii tale, poti trasa o linie inspre viitor. Oamenii care cred in necesitatea unui astfel de drum bine stabilit si urmat:- au intotdeauna dilema acuratetii si corectitudinii lui;- traiesc drame existentiale atunci cand descopera ca nu era cel bun;- fac ocolisuri in viata pana cand ajung, in cele din urma, mai devreme sau mai tarziu pe DRUM (vezi multiplele exemple de la “Romanii au talent” de oameni care la 60 de ani vor sa faca ceea ce au amanat 30 sau 40 de ani anteriori).- isi pot da seama in fiecare zi daca intamplarile acelei zile se subscriu drumului lor sau ii departeaza de acesta si prin urmare pot lua decizii de schimbare de traiestorie in timp util;- nu ajung sa aiba regreta la sfarsitul vietii. 

2. Cum ar fi sa nu ai un obiectiv si sa nu vrei unul.

Inseamna sa traiesti fiecare zi ca si cand ar fi ultima sau prima; fara grija zilei de maine, fara ganduri legate de viitor ci doar de prezent sau de trecut. Cum se comporta un astfel de om?- este ori cersetor, ori vagabond on purpose (pentru ca asa vrea el), traieste de azi pe maine dar nu ii pasa foarte tare;- nu are foarte multe bunuri si posesiuni – nu ar avea ce sa faca cu ele;- se multumeste cu putin-ul pe care i-l ofera viata, fara a cere mai multe de la ea;- poate fi ori super-fericit ori super-necajit. 

3. Cum ar fi sa vrei sa ai un obiectiv dar sa nu stii care este acela?

Cred ca este starea care ne caracterizeaza pe majoritatea dintre noi; simtim ca viata este mai mult decat acumulare, placeri, prieteni noi, concediu si serviciu, casatorie, copii, casa si masina, etc. Dar nu reusim sa ne extragem din acest univers plin de promisiuni minore, de realizari minore si nu reusim sa dam un contur complet a ceea ce ni se intampla. Suntem intr-o roata pe care o tot invartim zilnic si nu reusim sa ne incetinim destul incat sa ne dam jos si sa privim ansamblul acestei roti. Cum ne comportam fiind astfel?- tanjim dupa liniste, ne stresam prea mult;- avem bucket list-uri de inceput de an, sfarsit de an, de Paste si de ziua noastra dar le uitam a doua sau a treia zi dupa;- ne cautam pe la psihoterapeuti, coach-i, cursuri de dezvoltare personala, retreat-uri de meditatie in creierii muntilor dar nu ne (re-)gasim; 

Tu unde esti?

Daca esti din ultima categorie, uite niste intrebari ajutatoare:- Care sunt cele 10 lucruri pe care le-ai tot amanat in ultima perioada?- Care este cel mai important lucru pe care l-ai invatat in ultimul an? Cum il folosesti zilele acestea?- Care iti sunt cadourile pe care natura/ Dumnezeu ti le-a oferit la nastere?- Care ar fi putut fi viata ta alternativa la cea de acum?- Ce ai pierdut odata cu copilaria ta?- Ce vezi interesant la oamenii din jur? Ai si tu acea caracteristica sau iti lipseste?- Ce ai face acum stiind ca vei avea sigur succes?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s