coaching-pentru-manageri-078.jpgcoaching-pentru-manageri-078.jpg

Două întrebări la care merită să răspunzi ca să ieși din zona de confort în cea de învățare …

Am citit recent un articol al colegului meu de breaslă Ioan Nicuț și am regăsit următorul pasaj interesant:

„Când te invit la consultație mă uit la energia ta. Și caut incongruențe. Și-ți propun să faci o mică schimbare, care ți-ar putea aduce congruență. O mică acțiune din partea ta. Ea nu implică nicio plată. Ai nevoie să investești doar puțină din energia și timpul tău. Și atunci cei mai mulți aduc obiecții. Care tind să-i păstreze în situația existentă. Adică toxică.Tu vii la mine pentru că declari că vrei să renunți la toxicitate. Când te invit să faci primul pas, adică să fii în procesul tău de detox, tu îmi spui că altceva e important pentru tine. Apoi devii super creativ și-mi dai 100 de motive pentru care nu poți. „

Acest lucru m-a făcut să mă gândesc la o abordare față de clienții mei de coaching, cu care uneori am aceleași provocări. Chiar dacă este vorba despre un topic de genul toxicității relațiilor (în care văd că Ioan se specializează într-un mod foarte frumos și profesionist) sau despre un altul de genul celor care îmi plac mie (creativitate, performanță în business, schimbare personală, renunțarea la vicii), oamenii dau,într-adevăr dovada de multă creativitate în a-și păstra zona de confort intactă. Ca și cum vin la coaching pentru a testa oceanul rece cu vârful degetului mare de la un singur picior înșosetat ca apoi să se retragă zgribuliți în căldura hainelor arhicunoscute.Și atunci am o întrebare pentru acești oameni dragi care vin cu speranța că eu îi voi ajuta:

„Văd că ești creativ în a-ți păstra zona de confort și găsești multe motive solide ca să o faci. Poți da dovadă de aceeași creativitate ca să găsești calea de ieșire din zona de confort, lucru pentru care ai venit să ne întâlnim?”

Cu alte cuvinte, folosesc aceasta capacitate extraordinară care poate părea o piatră de moară în procesul schimbării, în favoarea procesului schimbării.Și apoi, mai găsesc ceva la același Ioan Nicuț:

„E simplu. Te pui într-o postură de victimă. Arăți cu degetul către circumstanțele exterioare și dai vina pe ele și pe cei care-ți intoxică viața ta.”.

Și atunci folosesc o altă întrebare față de clienții mei care „victimizează exterior”:

„Pe cine altcineva sau altceva poți da vina ca să ieși din zona ta de confort?”.

În felul acesta, folosesc energia incongruentă a clientului într-un mod incongruent, ca un fel de artă marțială a non-confruntării ci a auto-ajutorării, ca un fel de tehnică inversă si paradoxală față de o problemă sucită. În Noiembrie și Decembrie te aștept la coaching în mansarda cu cărți, ceai cald și jazz. Dacă vrei sa îți realiniezi energia pentru anul care vine și suporți întrebări care te scot din relația de confort cu tine însuți/ însăți, atunci mă duc sa pregătesc ceaiul. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s