coaching-pentru-manageri-062.jpgcoaching-pentru-manageri-062.jpg
O zi de luni este tot ce poate fi mai rău in viața unui corporatist. Exista o literatura bogata despre ziua de luni in corporații (‘monday mood’), un dicționar specific, filme, melodii, cărți, hashtaguri si o colecție impresionanta de poze amuzante pe net. Nici in Romania nu este altfel.

CÂTEVA IDEI DESPRE ZIUA DE LUNI

Exista cauze științific dovedite pentru care ziua de luni este una specială in viața corporativa. Oamenii se întorc după Weekend cel mai probabil intoxicați cu alcool într-un grad mai mare decât in timpul săptămânii, încă mahmuri.
Apoi, exista un decalaj emoțional puternic între starea de weekend si starea de munca necesară in timpul săptămânii, decalaj resimțit cel mai puternic lunea.
In al treilea rând, la începutul unei noi săptămâni de munca, oamenii resimt un decalaj de ordin  biologic; ceasurile noastre interne ne sunt date peste cap de programul de weekend (trezit si culcat mai târziu, lipsa de activitate de natura celei de la serviciu si faptul ca ne petrecem sâmbăta si duminica făcând lucruri pe care în timpul săptămânii nu le facem – sport, întâlniri cu prieteni, mers ‘la țara’, mers la film, etc.-).
In plus, angajații au un puls mai ridicat lunea decât in celelalte zile din săptămână (dovedit științific). Nu ai vrea sa provoci vreun infarct unui angajat dacă îl dai afara lunea, nu?
Si, nu in ultimul rând faptul ca majorității corporatiștilor nu le place job-ul lor.
Toate aceste motive ar trebui sa ii împiedice pe manageri (având si ei aceleași simptome) sa facă anumite acțiuni lunea.

CE SA NU FACI LUNEA

Managementul activității într-o organizație a fost multă vreme influențat de reguli din sfera HR-ului sau contabilității, din rațiuni financiare si de raportare sau din rațiuni ce țin de partea juridică a angajărilor si demisiilor. Acest lucru a făcut ca in timp, sa se solidifice cutume care astăzi nu mai au o logica atât de solida, pentru ca din ce in ce mai mult, corporațiile țin (sau ar trebui sa țină) cont de fericirea angajaților, cel puțin pentru un plus la profitul companiei dacă nu de grija sănătății mentale, emoționale si fizice a acestora. Demiterea angajaților încă se obișnuiește a fi făcută vinerea astfel încât angajatul sa nu facă probleme la serviciu in timpul săptămânii si pentru ca este mai ușor de raportat către instituțiile competente încheierea unui contract de munca astfel. Iar angajările, in mod tradițional se obișnuiește sa se facă lunea, din aceleași motive.
  1. Angajări. Nici o corporație nu este pregătită sa primească cum se cuvine un angajat lunea. Nici o echipa nu este in cea mai buna forma lunea. Nici un angajat nu vrea sa înceapă un job nou, într-un loc nou, alături de colegi si șefi noi cu o ședință operativa sau strategica luni dimineața. Cele mai bune zile pentru primirea unui nou angajat sunt Miercurea si Joia astfel încât totul sa fie pregătit iar angajatul sa ajungă sa simtă cu adevărat pulsul companiei. In plus, este bine ca interviurile de angajare sa fie făcute tot in mijlocul săptămânii astfel încât orice potențial angajat sa aibă timp de gândire si de analiza a noii oferte.
  2. Demiterile. Nu ar trebui făcute lunea așa cum nu ar trebui făcute nici vinerea. Este legitim si corect sa oferi unui angajat pe care îl demiți timp sa se reorienteze rapid, sa își trimită CV-ul si nu sa se perpelească in weekend, înfundat in neputința de a face ceva in legătura cu un viitor job. In plus, un angajat dat afara lunea, va atrage după sine un moral scăzut in echipa din care a făcut parte; poate are acolo prieteni si colegi care îl simpatizează si care vor rezona cu nefericirea lui. Si, in plus, nimeni nu vrea sa fie data afara într-o zi in care încearcă sa își adune forțele pentru o noua săptămână de lucru si care abia s-a întors din weekend.
  3. Ședințele. Cea mai proasta alegere pentru o ședință, este luni dimineața. Din toate motivele expuse mai sus, oamenii nu sunt pregătiți sa fie atenți, raționali si logici la începutul unei săptămâni. Vor casca, se vor trezi din mahmureala, se vor stresa ca nu pot rămâne atenți si atunci toată utilitatea acelei ședințe este subminată complet. Dacă vrei eficientă a ședințelor, pune-le de marți încolo si nu vinerea, o zi de asemenea nepotrivita pentru lucruri ce necesita atenție.
Eu cred ca scopul unei corporații este evident sa obțină profit. Dar niciodată in dauna sănătății si fericirii oamenilor angajați. Ba dimpotrivă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s