coaching-pentru-manageri-020.jpgcoaching-pentru-manageri-020.jpg

O mulțime dintre aceia care și-au început anul cu aspirații înălțătoare și cu obiectivul de a-și forma noi obiceiuri încep în acestă perioadă să eșueze. Este perfect natural să se întâmple asta, dar încă mai poate să ne iasă bine.O să încercăm să ne dăm seama cum să depășim dificultățile care de multe ori ne zădărnicesc încercările de schimbare a obiceiurilor:

  • Amânăm începerea unui nou obicei
  • Mintea începe să se răscoale împotriva plictiselii de a ne ține scai de un plan
  • Începem să găsim argumente ca să nu ne schimbăm obiceiul pe care ni l-am propus

Cu toate obstacolele astea obișnuite în minte, am să-ți împărtășesc trei tehnici puternice pentru a le depăși. Vor presupune efort.Uite care sunt:

  1. Concentrează-te pe început: stabilește-ți un declanșator (de exemplu o alarmă) pentru momentul din zi în care să te apuci de noul obicei – să zicem că vrei să începi să meditezi când te trezești, sau să faci ceva sport când ajungi acasă, sau să citești în timpul mesei de prânz. Atunci când a venit momentul pentru obiceiul respectiv (când se întâmplă declanșatorul/ sună alarma), pur și simplu lansează-te în obicei, fără nici o întârziere. Concentrează-te te pe a deveni bun la exact acea abilitate, la a începe. Când apare declanșatorul, să ai ceva lângă tine care să-ți spună doar „începe acum”. Dă la o parte bariera de amânare făcând pur și simplu mai mic obiceiul inițial (de exemplu meditează doar pentru un minut sau două), creează-ți bariere împotriva distragerilor tale obișnuite și pur și simplu fă cel mai mic prim pas. O să practici doar acest lucru o perioadă, să devii mai bun la a începe, în fiecare zi. Dacă vei stăpâni această abilitate vei ajunge mult mai bun și la a nu mai amâna alte lucruri.
  2. Fii prezent în momentul noului obicei: atunci când ne apucăm de un nou obicei, se-ntâmplă foarte des să ne concentrăm pe terminarea lui. Ăsta este un fel de-a gândi pe care cei mai mulți dintre noi îl avem în tot timpul zilei – trecem ca gâsca prin apă prin toate sarcinile noastre, încercând să le finalizăm una după alta. Dar acest fel de a gândi nu este de ajutor în cazul obiceiurilor. Este important să fii complet prezent în timp ce desfășori noul obicei, să simți cu adevărat textura experienței și să-ți imaginezi că nu are sfârșit, că momentul în care se întâmplă este totul. Felul ăsta de a privi lucrurile va modifica execuția obiceiului, transformându-l într-o practică meditativă, chiar într-o manifestare a mulțumirii că suntem în stare să-l facem. Ajungem să credem vrem să-l facem, nu că trebuie. Iar acesta, în sine, este un act de iubire pentru noi înșine pe care-l facem ca să ajungem la o stare de prezență mai adâncă nu doar față de noi ci și față de ceilalți pentru care suntem de ajutor în viața noastră. Este un act de iubire pentru toți cei pe care-i cunoaștem. Iar asta este o vindecare minunată a plictiselii de a urmări un plan.
  3. Oprește-te când începi să găsești argumente ca să te oprești. Problema cu găsirea motivelor pentru care să nu facem noul obicei este aceea că de obicei nu remarcăm când începem să facem asta. Pur și simplu ne trezim departe de obiceiul de care ne apucasem. Ajungem să ne spunem în minte „ok, fac eu mai târziu” sau „la naiba, chiar nu trebuie să fac chestia asta acum” sau chiar „hai că pot să sar o dată peste plan”. Acestea nu sunt gânduri utile formării unui nou obicei. În schimb, ar trebui să învățăm să ne oprim. Să rămânem nemișcați, să respiram și să ne reamintim de ce ne-am apucat de obiceiul ăsta nou. Pentru cine facem asta? Le ești devotat acelor oameni? Și dacă da, este devotamentul tău mai mare decât disconfortul de moment și decât toate argumentele tale? Folosește pauza asta ca să îți reamintești că motivul pentru care te-ai apucat este probabil iubirea pentru altcineva sau pentru tine.

Îți ofer aceste trei tehnici și sper să le dedici un efort deplin.  


Articol tradus de George Bragadireanu după…https://zenhabits.net/three/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s