coaching-pentru-manageri-015.jpgcoaching-pentru-manageri-015.jpg

Vorbim mult de mindset (setul de credințe, cât de bine ne formulăm ideile, abilități intelectuale). Dar, așa cum spune Robin Sharma, la fel de important este heartset-ul: ce ai în inimă. Cu alte cuvinte, pasiunea pe care o pui în ceea ce faci.Am cunoscut oameni extraordinar de deștepți, „doxă” de carte, cum spunem noi, românii. Dar la unii lipsea inima. Nu îi putea atinge nici o emoție – poate doar aceea a rostirii unor concepte și cuvinte deștepte. Emoțiile profunde, omenești îi lăsau reci.Cred că sunt patru lucruri care ne determină structura heartset-ului: credințele (ceea ci gândim influențează și ceea ce simțim), acțiunile zilnice pe care le facem, oamenii lângă care stăm și mediile în care umblăm. Toate acestea sunt controlabile: toate sunt determinate de alegeri personale zilnice.

Credințele

Cănd gândurile sunt mereu negativiste, critice la adresa celorlalți, când tot ceea ce filtrează mintea noastră din realitate este ceea ce ni se pare a fi greșit – cum ar putea fi emoțiile pe care le resimțim în acele momente?

Obiceiurile și acțiunile zilnice

Cănd ceea ce facem în fiecare zi, în mod regulat, sunt acțiuni care nu ne aduc nici o plăcere, muncim fără rost, fără un scop important pentru noi – ce emoții ajungem să resimțim?

Oamenii lângă care stai

Când oamenii lângă care ne petrecem viața cel mai mult sunt oameni care fac cele de mai sus, cam ce emoții trăim lângă ei?

Mediile în care umbli

Când locurile în care mergem sunt doar mall-ul, serviciul și Mamaia – ce emoții am putea să simțim mergând în parc, alergând pe munte, mergând la teatru sau vizitând locuri complet diferite de ale noastre?

Cum faci o schimbare?

Schimbarea heartset-ului vine din schimbarea fiecăreia dintre cele 4 arii de mai sus. Altfel, șansele sunt mici. Noi, în coaching, spunem că în acest fel schimbarea este ecologică (adică ține cont de toate aspectele, nu doar de unele). Cu alte cuvinte, nu îți poți schimba emoțiile dacă umbli doar la credințe dar continui să faci aceleași acțiuni. Dintre cele patru de mai sus, totuși, unele sunt mai ușor de schimbat și mai puternice.

Ușurință de schimbare Putere de schimbare a heartset-ului
Credințele 3 7
Obiceiurile 10 10
Oamenii 7 7
Mediile 5 9

Ce părere ai?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s