coaching-pentru-manageri-008.jpgcoaching-pentru-manageri-008.jpg

De la fiecare dintre clienții mei de coaching am învățat câte puțin despre ce înseamnă succesul. Din experiența proprie am învățat deasemenea ce înseamnă eșecul și succesul. Dacă ești atent în jur și urmărești oamenii și faptele lor, pe cei care au eșec după eșec și, în egală măsură pe cei care au succes după succes – vei învăța destul de multe. Totuși, succesul are întodeauna o definiție personală. Și din cauza asta, și drumul către el este extrem de personal. Există, însă unele obiceiuri care, statistic vorbind, duc mai repede la succes decât altele. Am sintetizat mai jos 10 dintre aceste obiceiuri – pe care încerc să le aplic și eu, de care mă lovesc în fiecare zi în drumul meu dar la care iau aminte.

1. Orientează-te.

Orientează-te spre lucrurile importante pentru tine. Doar spre acestea. Nu ai timp într-o singură viață și pentru celelalte. Și rămâi orientat. Există multe surse de distragere. Învață să te concentrezi și să-ți păstrezi echilibrul în mijlocul atâtor tentații.Eu am avut multe deraieri în viață. Știu ce spun.

2. Solidifică.

Solidifică ceea ce știi să faci bine și te împlinește. Capitalizează pe baza abilităților tale forte și a rezultatelor trecute. Nu o lua mereu de la capăt. Anul acesta am pus pe hârtie în ianuarie 4 idei noi de afaceri (pe lângă training, coaching și scris cărți – pe astea doar le-am continuat), din cele 4 am investit în două și până în ianuarie renunțasem deja la ambele. Erau din domenii la care nu mă pricepeam destul încât să fac față pe piață. Am rămas tot la training, coaching și scris cărți. Am pierdut bani, timp și motivație. Am învățat să spun asta acum.

3. Învață.

Învață continuu, dezvoltă-ți abilitățile. Îmbogățește-le pe cele pe care le ai deja cu ajutorul noilor descoperiri din știință, cu experiența altora, cu cazuri practice. Nu te apuca de vioară la 43 de ani. Însă mai citește 10 cărți noi din domeniul tău. Ascultă podcasturi. Întâlnește-te cu oameni din domeniu. Vorbește la conferințe.

4. Nu mai tolera la tine obiceiuri inutile.

Fă-ți o listă cu tot ceea ce faci în fiecare zi, de la obiceiurele mărunte, la acțiunile complicate. Fă asta o săptămână întreagă. Decantează apoi toată experiența la esențial. Aruncă cei 30% care înseamnă obiceiuri inutile, timp pierdut pe drumul tău.

5. Simplifică

Citește Magia Ordinii  și simplifică-ți „avuția”. Vei învăța astfel cum să-ți simplifici toată viața: care sunt oamenii cu care chiar merită să te întâlnești în fiecare zi, ce este esențial să faci în fiecare zi, câte haine îți trebuie, cum poți face economii de bani, energie și alte resurse. Viața din jurul nostru se complică pe zi ce trece. Cei care au succes astăzi, nu mai sunt cei care fac de toate, știu de toate. Sunt aceia care fac un singur lucru. Bine de tot.

6. Termină

Termină tot ce ai început înainte de a te apuca de orice altceva nou. Sentimentul de a-ți face patul dimineața, de a face o singură treabă o dată (nu paișpe), de a avea o singură preocupare pe cap o dată (nu 1 milion de gânduri) – este măreț. Energia ne este dată însutit atunci când terminăm ceva de care ne-am apucat. Și ne este luată înmiit atunci când mă sfârșim cele șase lucruri de care ne-am apucat. Succesul vine punct cu punct, minge cu minge (Simona Halep).

7. Experimentează

Evoluția și progresul omenirii vin din greșeli, din experimente. Viața este un experiment reușit al evoluției. Cel mai mult ai învățat atunci când ai greșit. Succesul se bazează pe lecții învățate, pe palme primite, pe frici înfrânte. Succes au aceia care ajung să facă mai puține greșeli după ce le-au făcut pe toate. Dă-ți voie să greșești big time: nu există o sursă mai rapidă și mai sigură către succes. Într-o lume dominată de nevoia de conformism, dacă vei cere ceea ce crezi că ți se cuvine și dacă vei spune Nu la tot ceea ce crezi că nu meriți – sigur îți vei asigura o porție sănătoasă de eșecuri și de greșeli.

8. Adună

Fă-ți rezerve de bani, energie, relații solide, timp liber. Toți cei care au succes, au cantități mari din toate acestea puse deoparte. Ceilalți – le produc pentru ei. Reziliența (specifică oamenilor de succes) înseamnă că pot acționa ca un hopa-Mitică atunci când viața îi lovește. Reziliența înseamnă să poți să o iei de la capăt rapid După un mare eșec. Ea se bazează doar pe rezervele de bani, energie, relații solide și timp liber pe care ți le-ai făcut înainte.

9. Integrează

Mi s-a întâmplat, de multe ori să lucrez cu clienții de coaching care aveau dezechilibre între ariile vieții: relații, bani, sănătate, muncă, timp liber, și așa mai departe. Cei mai de succes aveau mai puține astfel de dezechilibre. Integrează optim ariile vieții tale. Fă în așa fel încât să se potențeze reciproc, nu să se scufunde reciproc. Fă-ți timp pentru fiecare dintre ele. Rezolvă-le pe rând, de fiecare dată când una șchioapătă. O simplă durere de măsea poate să-ți strice tot apetitul. Un dinte stricat, îți afectează complet toată digestia.

10. Rafinează

Devino un expert al vieții tale. Preocupă-te de fiecare aspect al ei și învață-l la perfecțiune. Mi-au plăcut dintotdeauna oamenii care abia după ce au terminat cu aceasta la ei înșiși (și nu am cunoscut foarte mulți să fi terminat) s-au apucat de alții. Mi-au plăcut întodeauna oamenii preocupați să se înțeleagă, să se descopere, și apoi să se folosească și să se pună în valoare în cel mai bun mod. Succesul vine repede pentru acest gen de oameni. Ei nu mai presupun, nu mai exagerează și nu mai au iluzii față de sine; se iau așa cum sunt. Asta-i face autentici. Autenticitatea vinde și creează followeri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s