coaching-pentru-manageri-006.jpgcoaching-pentru-manageri-006.jpg

Coach impostor – unde e problema?

Un coach impostor este acela care se prezintă altfel decât este. Din dorințe diferite (de a avea mulți clienți, clienți cu un anumit statut, număr de ore bine plătite, statut în fața colegilor de breaslă, o anumită cifră de afaceri), mulți coachi se pretind a fi sau a acționa altfel decât este realitatea.Mulți clienți mi-au spus că există o inflație de coachi pe piața românească în ultimii ani. Cercetând un pic lucrurile, calitatea formărilor și a școlilor de formare, background -ul personal și coroborând toate acestea cu caracteristicile pieței internaționale de profil și cu trăsăturile specifice ale culturii românești, am detectat un sindrom clar al imposturii conștiente sau inconștiente – care poate fi demontat.La nivelul la care eu am ajuns, înțeleg toate motivațiile care pot face un om să se prezinte drept altceva decât este. Și nu cred că aici este problema principală; până la urmă, nu oferta este cea reală, ci cererea, în orice industrie – cererea reglează, până la urmă, piața, și în cazul coachingului.

Iar cererea de coaching trebuie educată.

De mulți ani mi-am asumat acest rol de educare a cererii – începând din 2011 când am finanțat a treia ediție a cărții „Coaching pentru Performanță”, urmată apoi de lansarea dublului CD „Coaching Pentru Manageri” în 2014, de popularizarea articolelor „Studioului de Coaching” înființat împreună cu alți trei colegi în 2015 și de cele trei traduceri realizate de mine anul trecut ale unor cărți din domeniul coachingului și leadershipului prin coaching.

Cum detectezi un coach „impostor”?

Îi adresezi trei întrebări:

A. Ce te-a motivat să devii coach? (why – trecut)?

  1. Raspunsuri greșite: a fost o întâmplare, m-au trimis alții, era la modă, e bănos, mă pricepeam foarte bine la un domeniu, nu știam ce să fac altceva, vreau să-i învăț și pe alții.
  2. Răspunsuri corecte: toată viața mi-a plăcut să ascult oamenii și să-i înțeleg, din compasiune, din iubire față de oameni.

B. Ce faci mai departe ca să îți dezvolți abilitățile de coach? (what – viitor).

  1. Răspunsuri greșite: nu am un plan, fac ore de coaching (practică), nu știu, nu trebuie să mai fac nimic, aștept să văd ce se întâmplă în industrie.
  2. Răspunsuri corecte: am un plan foarte clar pentru următorii cinci ani, am un mentor coach, mă duc la psiholog.

C. Cum te asiguri că oferi un coaching de calitate? (how – prezent)

  1. Răspunsuri greșite: întreb clientul, clientul este complet responsabil pentru rezultate, nu are cum să nu fie bine, mă evaluez singur.
  2. Răspunsuri corecte: am un mentor coach, filmez fiecare oră de coaching  și apoi o analizez împreună cu alți colegi coachi, fac peer-coaching (schimb de coaching) cu alți colegi de breaslă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s