Orange-and-White-Corporate-Social-Media-Post-2.pngOrange-and-White-Corporate-Social-Media-Post-2.png

Piața de coaching românească este încă în pionierat. Chiar dacă Mihai Stănescu – din primul val – , sau Rodica Obancea, Lilia Dicu sau Daiana Stoicescu – din al doilea val – și alți câțiva coachi de notorietate și formatori ca Alain Cardon fac asta de aproape 2 decenii și chiar dacă în ultimii 5 ani noi, coachii răsărim ca ciupercile după ploaie, piața este încă sub-dezvoltată. Vorbesc atât despre partea cererii cât și a ofertei.

Fiind sub-dezvoltată, cererea se întâlnește cu oferta arareori cum trebuie. În acest moment, oferta este mult mai mare decât cererea efectivă. Efectele sunt acelea că:

 • marea majoritate a coachilor nu se dezvoltă pentru că nu practică destul;
 • există fenomene care chiar dacă au fost bine intenționate la început, au evoluat în forme ineficiente (de ex. licitațiile pentru coaching).

Pentru un HR Manager, provocarea este să aleagă EL (nu clienții-beneficiari viitori) din puzderia de coachi existenți pe aceia buni – cei mai buni.* (explicații suplimentare la sfârșitul articolului).

Înainte de a ajunge la enumerarea unor criterii sănătoase, vreau să fac un pic lumină asupra pieței ofertei de coaching:

 • există coachi cu formări de coaching (pregătire) diverse pentru că școlile de coaching au orientări diferite provenind din business, psihologie, neuroștiințe, spiritualitate;
 • există coachi cu backgrounduri diferite și cariere diferite în spate: NLP, psihologie, corporate/ business, training;
 • există coachi cu multiple certificări și există și coachi fără certificare;
 • există coachi naționali (conform COR) și/ sau internaționali (afiliați la diverse insituții independente ca ICF, IOC, IAC, EMCC, APAC, EuCF, etc.).

După cum vezi, poate fi extrem de neclar cum să găsești un coach bun și potrivit pentru programele tale organizaționale de formare și dezvoltare.

Câteva criterii bune de alegere – care nu implică licitații în genul „Târgului de Fete de pe Muntele Găina” unde o serie de coachi se plimbă prin fața unei serii de potențiali clienți, eveniment neserios și ineficient – ar fi următoarele:

 • cere oricărui coach o dovadă a numărului de ore de practică: coachii profesioniști țin o evidență exactă a fiecărei sesiuni, fiecărui client – informații la care cel mai probabil nu vei avea acces decât printr-un rezumat. Un număr bun de ore de practică înseamnă peste 1,000;
 • cere o dovadă a numărului de ore de pregătire și supervizare/ mentorat. Un număr minim de ore de formare sare de 250 și un număr de ore de coaching sub supervizare sare de 100.
 • cere informații despre pregătirea continuă de coaching; mai multe școli de coaching urmate – mai bine. Ore de psihoterapie derulate ca formare personală a coach-ului – cu atât mai bine. Cursuri, conferințe, seminarii online – sunt un plus;
 • pregătirea la școli de coaching din țări cu o piață extrem de dezvoltată de coaching (SUA, Anglia, Australia) este net superioară unei școli românești în acest moment;
 • existența unor diplome este o condiție de bază: iar diplomele nu înseamnă certificate de participare. Cele mai bune diplome sunt cele care atestă afilierea la organisme internaționale cu vechime și notorietate în industrie (ICF, EMCC) – pentru că examenele și condițiile de obținere a diplomei sunt net mai dificile.
 • cere recomandări formale, scrise de la clienți și sponsori (directori de HR sau CEO) ai coach-ului; recomandările verbale de genul „m-am înțeles bine cu el” sau „a făcut treabă bună la noi” pot să nu însemne nimic. Când un HR Manager sau CEO scrie o scrisoare de recomandare unui coach, se gândește de două ori dacă merită și cât merită;
 • verifică backgroundul profesional al coach-ului: într-un anumit fel te poate ajuta un coach cu background de business și în alt fel unul cu pregătire psihologică;
 • cere explicații asupra metodologiei de lucru (cum face coaching?), filosofiei de business personale (de ce face coaching?), aspirațiilor personale (ce urmărește prin coaching?);
 • alte criterii relevante: publicarea unei cărți serioase sau participarea cu prezentări personale la conferințe de profil pot fi semne ale unei preocupări pentru meseria de coach.

Criterii inutile și nerelevante în alegerea unui coach profesionist sunt:

 • topicuri abordate până în acest moment: piața românească nu a ajuns încă la maturitatea specializării pe un anumit topic de business, prin urmare vei da peste o mulțime de coachi care au abordat o mulțime de topicuri;
 • tip de clienți antrenați anterior: din anumite motive de business, un coach cu o bună pregătire își poate întoarce business-ul din zona de life-coaching către cea de business, cu rezultate chiar grozave. Ceea ce vor să verifice de obicei HR Managerii printr-o astfel de întrebare este dacă „tu, coach, ai mai avut clienți așa de dificili cum sunt managerii/ leaderii noștri„. Aceasta este o întrebare la care răspunsul stă în gradul de maturitate psihologică al coach-ului, nu în istoricul lui.
 • vechime pe piață: practica intensă de câțiva ani este de multe ori mai valoroasă decât practica dezlânată din ultimii 10 ani.

* Diferența dintre un client (angajat al unei corporații) și un sponsor (HR Manager) în alegerea unui coach profesionist este că primul nu poate face tot ceea ce am scris mai sus, pe când al doilea da. De aceea, licitațiile pentru coaching de tip „Muntele Găina” sunt ineficiente: potențialii clienți de coaching sunt mai puțin instruiți să-și aleaga un coach (față de un HR Manager sponsor) și aleg de obicei intuitiv coachii pe care îi plac; în mod contraintuitiv însă, unele dintre cele mai bune relații de coaching sunt cele în care clientul și coach-ul au personalități diferite și nu sunt neapărat atrași unul de celălalt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s