asking-beautiful-brainstorming-601170.jpgasking-beautiful-brainstorming-601170.jpg

Ce s-a întâmplat când am arătat unei echipe „poza” de mai jos, a valorilor echipei?

Este un sentiment extrem de intens să vezi privirile membrilor: unele acuzatoare, unele de genul „ți-am zis eu!”, altele uimite sau chiar îngrozite și să auzi tăcerea care se așterne. Să ai în fața ta valorile personale puse în contextul muncii reprezintă pentru mulți un moment unic în viață.

Comentariile și întrebările care încep să curgă din gura antrenorului de echipă ajung pe un fond de tăcere profundă și sunt absorbite cuvânt cu cuvânt. Învățarea din aceste momente, transparența, sinceritatea dureroasă – sunt neprețuite.

Comentarii:

  1. „La voi în echipă, ceea ce se numește <<Accountability>> (responsabilitate, răspundere) este o valoare a majorității dar nu este manifestă decât în mică măsură. De ce credeți că se întâmplă acest lucru?”
  2. „Un lucru pe care îl vreți și de care aveți nevoie, care vă și caracterizează este acela al învățării – să aveți pe cineva care să vă ajute – un coach sau mentor – <<coaching/ mentoring>> pe nivelul 4. Cum se face că nu aveți parte deloc de el?”
  3. „Din primele 4 valori de pe coloana I (responsabilitate, onestitate, integritate, dreptate – alese de majoritatea voastră ca fiind valori personale) deduc o nevoie comună de justețe. Cum se face că doar responsabilitatea este tradusă în comportamente vizibile în cadrul echipei voastre?”

O simplă poză care surprinde viața interioară și exterioară a echipei este de ajuns pentru a genera un dialog transparent, idei de schimbare, planuri de transformare. De aici începe coachingul meu individual și de echipă, schimbări structurale în modalitățile comune de lucru, regăsirea poftei de a veni la muncă să muncești.

Măsurarea și analiza valorilor la nivel individual și de grup cu metodologia considerată gold standard în domeniu trece dincolo de orice bariere ale instrumentelor psihometrice clasice ale căror rezultate sunt și vor fi mereu interpretabile, negate, neluate în seamă sau care devin chiar instrumente de tortură și ostracizare în unele organizații.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s