blur-close-up-dew-303024.jpgblur-close-up-dew-303024.jpg

Coach: Cum decizi de obicei ce să faci?

Client: Pur și simplu decid… nu m-am gândit vreodată cum decid, o fac pur și simplu… ca pe pilot automat. (râde)

Coach: Acum, că ai în fața ta valorile tale principale, cum crezi că se aliniază deciziile și alegerile din ultima perioadă cu valorile astea? Cum se potrivesc?

Client (după ce se uită atent câteva secunde, ganditor, surprins și înciudat): Nu se prea regăsesc, nu prea au legătură… ar trebui să aibă?

Coach: Cum ar fi pentru tine să aibă? Cum e să nu aibă?

Cel mai adesea luăm decizii în mod inconștient.

Cel mai rar facem alegeri și luăm decizii pe baza valorilor/ nevoilor noastre fundamentale.

Să luăm un exemplu. Peste zi am de făcut diverse drumuri, întâlnit diverși oameni, dat telefoane, făcut comisioane, făcut ore de coaching, citit, mâncat, etc. Cum se întâmpla până mai ieri inconștient (cu efecte cu tot) și cum se întâmplă de o lună în mod conștient vezi mai jos.

Valori George Bragadireanu
Valori George Bragadireanu

  1. INCONȘTIENT: mă trezesc, mă duc la baie, mă spăl pe ochi dar nu mă spăl pe dinți, îmi promit că mă spăl pe dinți după ce mănânc micul dejun și beau cafeaua. Ajung să nu mă mai spăl deloc. Efecte pe termen scurt și lung – evidente. CONȘTIENT: mă spăl pe dinți pentru că acest mini-obicei zilnic îmi întărește „auto-disciplina” (nivel 1) la care țin atât de mult și care se răsfrânge și asupra business-ului meu. („stabilitate financiară” – nivel 1). Vorba lui Jordan Peterson – „fă-ți patul dimineața”.
  2. INCONȘTIENT: plec spre întâlnirea de la ora 10:00 care este în Băneasa. Va fi cald azi, aș putea să iau mașina, ajung repede și pot să plec mai târziu. Efecte pe termen scurt – claxoane, nervi, dureri de cap de la aerul condiționat din mașină. Efecte pe termen lung: sinuzită, stres, poluare. CONȘTIENT: Mai bine iau bicla – fac și sport („stare de bine” – nivel 6), plec puțin mai devreme dar mă și relaxez („echilibru” – nivel 4), mai iau aer, nu poluez („mediu înconjurător” – nivel 6). Vorba ‘ceea: „muncă, muncă dar sănătatea-i pe bani” 🙂
  3. INCONȘTIENT: după prânz am de ales să continui să citesc o prostie de carte recomandată de cineva acum vreo săptămână sau să aleg altceva. Efecte pe termen scurt: enervare, neatenție la ce citesc, mintea umblă brambura. Efecte pe termen lung: nu învăț nimic. CONȘTIENT: nu numărul cărților citite mă va învăța ceva ci calitatea lor. Pun în bibliotecă „prostia” și îmi petrec următoarele 10 minute răsfoind cele 24 de cărți cumpărate la ultimul târg de carte care mă așteaptă în hol. Aleg Marcus Aurelius, Seneca și Peter Senge. („învățare continuă” – nivel 4, „înțelepciune” – nivel 7). Acum când scriu articolul, îmi amintesc că am văzut chiar azi un interviu cu o psiholoagă exact despre asta.
  4. INCONȘTIENT: mă duc la culcare mulțumit că am făcut câteva alegeri deștepte, serioase și valoroase azi, în linie cu valorile mele. Efecte pe termen scurt: letargie. Efecte pe termen lung: dimineți obosite, neclare, zile neplanificate, trăite brambura. CONȘTIENT: înainte să adorm, îmi revizuiesc alegerile făcute, îmi fac o listă scurtă de 3 lucruri („viziune” – nivel 7) pe care le am de făcut mâine, aleg să-l fac primul pe cel mai greu, îmi spun rugăciunea, trimit câte un gând bun pe rând celor din familia mea lărgită, adorm.

Când facem alegeri conștient pe baza valorilor noastre, lumea noastră începe să capete sens, direcție, rost și scop. Și valoare. Învățăm repede ce ne trebuie cu adevărat și ce nu în viața noastră.

Trăită conștient minut de minut, viața capătă savoare: a mulțumirii că faci ce ți-ai propus, că obții ceea ce vrei, că nu mai faci și nu mai obții ce nu vrei. Iar asta este tot ceea ce poate fi în controlul tău.

Fă-ți aici gratis testul valorilor personale (inclusiv în românește). Citește raportul. Fă cele două exerciții. Ieși de pe pilotul automat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s