Captură-de-ecran-din-2019.11.19-la-17.03.28.pngCaptură-de-ecran-din-2019.11.19-la-17.03.28.png

Dialogul între ea și el de-a lungul secolelor a înregistrat multe victorii de partea lui. Exact așa! Și genul masculin din noi încă mai are de câștigat. Cine altcineva, când ne gândim că toate drepturile și libertățile de care se bucură azi femeile au făcut din toți bărbații unii mult mai buni, mai pașcnici și mai mintoși?

Secolele au trecut și avem în continuare perspectiva obiectivă a unei vaste dominanțe masculine în afacerile noastre, în politică și în antreprenoriat. Spre exemplu, câte femei business speaker de anvergură internaționale există? Care este proporția femeilor în poziții de vârf în diverse domenii? Câte războaie au fost conduse de femei? Câți președinți de stat femei conduc astăzi? (aproape 40% dintre statele lumii au avut în ultimii 50 de ani un șef de stat femeie).

Dacă te-a enervat această reclamă, restul articolului este pentru tine. La fel și dacă nu te-a enervat.

Povestea compasiunii și a timpului

A fost odată, demult, o insulă unde trăiau toate Însușirile Umane. Asta era mult înainte ca ele să sălășluiască în oameni și mult înainte ca noi să le clasificăm drept bune sau rele. Ele existau pur și simplu, fiecare cu propriile caracteristici. Într-adevăr, fiecare era la fel de unică individual cum sunt și oamenii. Poate că de aceea s-au adunat în cele din urmă.

Pe insulă trăiau Optimismul, Pesimismul, Cunoașterea, Prosperitatea, Vanitatea și Compasiunea. Bineînțeles că trăiau acolo și altele. Într-o zi s-a anunțat că insula se scufundă. Panica a izbucnit când Însușirile au auzit vestea. Alergau care-ncotro, ca niște furnici cărora le-a fost distrus mușuroiul. După un timp Însușirile au început să se liniștească și să planifice anumite acțiuni pozitive. Trăind pe o insulă, cele mai multe dintre ele aveau bărci, așa că toate și-au pus vasele la punct și și-au organizat plecarea.

Compasiunea nu era pregătită. Nu avea barca ei personală. Probabil că o împrumutase sau o dăduse cuiva în anii trecuți. Își amână plecarea până în ultimul moment posibil, ca să le ajute pe celelalte să fie gata. Compasiunea se hotărî să ceară ajutor.

Prosperitatea tocmai desfăcea parâma de la cheiul din fața conacului său. Barca ei era mare, echipată cu cele mai moderne tehnologii și mijloace de navigație. A călători cu ea ar fi fost un voiaj confortabil.

– Prosperitate, strigă Compasiunea, pot să vin cu tine?

– În nici un caz, răspunse Prosperitatea. Barca mea e plină. Am petrecut zile întregi să înghesui în ea tot aurul și argintul meu. Abia a mai fost loc pentru mobila antică sau colecția de artă. Nu am loc pentru tine.

Compasiunea decise să o întrebe pe Vanitate, care trecea într-un vas complicat și frumos.

– Vanitate, mă ajuți, te rog?

– Îmi pare rău, spuse Vanitatea, nu te pot ajuta. Te-ai uitat la tine? Ești udă și murdară. Imaginează-ți ce mizerie ai face pe punțile mele curate.

Compasiunea văzu Pesimismul luptându-se să-și împingă barca în apă. Puse mâinile pe pupa, ca să ajute, împingând in timp ce el trăgea. Pesimismul se lamenta la nesfârșit. Barca era prea grea, nisipul era prea moale, iar apa era prea rece. Era o zi mizerabilă pentru a ieși pe mare. Nu li s-a dat avertismentul cu suficient timp înainte, iar insula nu ar trebui să se scufunde. De ce i se întâmplau întotdeauna toate lui?

S-ar putea să nu fi fost cel mai de dorit companion, dar situația Compasiunii devenea  disperată.

– Pesimism, mă lași să vin cu tine?

– O, Compasiune, ești așa de bună să navighezi cu mine. Grija ta altruistă mă face să mă simt și mai vinovat și nefericit. Imaginează-ți dacă un val ne-ar scufunda și tu te-ai îneca. Cum crezi că m-aș simți? Nu, nu pot să te iau.

Optimismul era una dintre ultimele bărci care pleca în larg. Nu crezuse toată această nebunie și disperare cu insula care se scufundă. Cineva cu siguranță va găsi o soluție înainte să se scufunde. Compasiunea îl strigă, dar Optimismul era prea ocupat să se uite înainte și să se gândească la următoarea destinație pentru a auzi. Compasiunea strigă  din nou, dar pentru  Optimism nu exista să privească înapoi. Lăsase trecutul în urma și naviga spre viitor.

Chiar când Compasiunea începuse să dispere, auzi o voce:

-Vino, te iau eu.

Compasiunea se simțea atât de obosita și vlăguită, încât se prăbuși in barcă și adormi aproape instantaneu. Dormi tot drumul, până când comandantul vasului anunță că au ajuns la uscat și că putea să debarce. Era atât de recunoscătoare și încântată la culme că i se oferise o călătorie ferită de pericole, încât îi mulțumi cu căldura și sări pe țărm. Îi făcu semn de rămas-bun în vreme ce el naviga pe drumul sau. Abia atunci își dădu seama că uitase să-l întrebe de numele sau.

Întâlnindu-se cu Cunoașterea pe țărm, întrebă:

– Cine a fost cel care m-a ajutat?

– A fost Timpul, răspunse Cunoașterea.

– Timpul? întrebă Compasiunea. De ce m-ar fi ajutat Timpul când nimeni nu a făcut-o?

Cunoașterea zâmbi și răspunse:

– Pentru că numai Timpul este capabil să înțeleagă cât de mare este Compasiunea.

(George Burns – „101 Povești vindecătoare pentru adulți”)

Yin și Yang, Masculin și Feminin

De ce au bărbații mameloane?

Consensul în acest moment este că sfârcurile masculine sunt o relicvă a unei etape de dezvoltare umană, atunci când embrionul avea potențialul de a deveni masculin sau feminin. Mameloanele se dezvoltă la embrionul uman înainte de diferențierea fizică feminin-masculin. Deci, la momentul când un cromozom Y începe să distingă un făt ca un viitor bărbat, mameloanele și-au asigurat deja locul.

Embrionii de mamifere de sex masculin și feminin pornesc de-a lungul unei căi de dezvoltare comune, care, pentru o perioadă scurtă de timp, au potențialul de a produce anatomie masculină sau feminină (în jur de săptămânile opt până la zece de sarcină).

Unii înțeleg acest lucru ca fiind dovada faptului că pornim toți de la genul feminin, alții de la genul neutru.

Într-un fel, parcă natura ne arată într-un mod intrigant că toată viața noastră, noi purtăm cu noi potențialul de a deveni bărbat sau femeie. Și într-un mod mai psihologic și spiritual, această relicvă este un motiv ciudat pentru originea filosofiei estice a yin și yang și a celei vestice a androginismului.

În interiorul nostru, există două naturi psihologice înnăscute, care se ciocnesc, se îmbrățișează și se negociază reciproc, în fiecare zi: natura ta “feminină” și natura ta “masculină”. Indiferent dacă ești bărbat sau femeie, ambele naturi sunt în interiorul tău, în proporții inegale.

Cuvintele pentru partea ta yin (feminină) sunt pasivitate, Lună, noapte, intuitiv, rece, moale, întunecat, „a fi”, liniștit, relație, cooperare, informație, întrebare și ascultare, structură, pământ, lent, umiditate, fluid, moarte, calm, liniște, slăbiciune, supunere, mic, civilizație estică, multitasking, îngrijire, responsabilitate, comuniune, conexiuni și așa mai departe.

Cuvintele pentru partea ta yang (masculină) sunt activ, agresiv, Soare, zi, logic, fierbinte, greu, luminos, „a face” și „a avea”, zgomotos, direcție, a spune, autonomie, funcție, cer, rapid, uscăciune, energie și materie, naștere, expresiv, mișcare, puternică, dominanță, mare, civilizație occidentală, sarcină unică, dreptate, drepturi, leadership, reguli și așa mai departe.

În yang, există yin, și invers.

Îmbrățișarea diversității celuilalt și incluziunea socială a genului opus pleacă de la îmbrățișarea diversității din interiorul tău și de la incluziunea intimă a acelei părți din tine care nu este fizic reprezentată.

Puțini oameni pot accepta și îmbrățișa ambele lor naturi interioare cu naturalețe. Puțini dintre noi sunt capabili să transcendă „ego-ul” solidificat social și să acționeze din natura lor psihologic feminină ca bărbați sau să acționeze din natura lor psihologic masculină ca femei. 

Se poate afirma că fiecare dintre noi este o combinație de psihologie feminină și masculină, pe care și-o acceptă mai mult sau mai puțin. Uită-te in jurul tau! Ai întâlnit o femeie „puternică” astăzi? Sau un bărbat „slab”? Ai femei-bossy în preajmă și bărbați-wimp?

Când cineva îmbrățișează ambele naturi parțiale și acționează din ambele perspective, el devine creator, devine o ființă umană completă, integrantă, tolerantă, incluzivă.

La nivel macro, există diferențe culturale notabile în ceea ce privește culturile estice și occidentale. În timp ce culturile estice sunt mai concentrate asupra naturii, cele occidentale sunt mai volitive, mai centrate pe autonomia și voința individului. Șansele de incluziune și acceptare a diversității cresc atunci când individul „vizitează” ambele culturi și este capabil să le aparțină ambelor. O cultură apreciază libertatea ca valoare fundamentală (masculin, Yang, Vest), iar cealaltă apreciază stabilitatea (feminin, Yin, Est). 

Tot la nivel macro, oamenii ca specie sunt împărțiți între natura lor „singură” (I, yang, masculin, Vest) și cea „împreună” (We, yin, feminin, Est). 

În orice caz, acestea se întâlnesc astăzi total, zilnic, pe toate fronturile – datorită digitalizării și globalizării economice.

Dacă ai văzut filmul Das Experiment sau ai citit despre experimentul Stanford sau experimentele Milgram din anii ’60, înțelegi foarte bine consecințele lipsei perspectivei „feminine” în experimentele sociologice. Fără perspectiva psihologic-feminină, gradul de intolerență crește.

Instrumente pentru un dialog sustenabil între psihologia masculină și cea feminină

Incluziunea și acceptarea diversității, dialogul real între sexe și genuri apar atunci când suntem gata să renunțăm mental la piatra de moară legată de gâtul nostru numită “ego” și să ne acceptăm firesc ambele naturi interioare.

Prin urmare, un exercițiu bun în acest sens ar fi unul care te-ar pune într-o stare de observare de sine și a felului în care ceilalți răspund felului tău de manifestare (dialog exterior):

  1. Gândește-te în fiecare seară cât de mult ai fost “feminin” în abordările și acțiunile tale azi și cât ai fost „masculină„, folosind cele două descrieri de mai sus.
  2. Gândește-te cum au reacționat azi partenerii tăi de discuție/ acțiuni când tu ai acționat din natura ta feminină/ masculină.
  3. A doua zi încearcă si fii “masculină” acolo unde anterior ai fost “feminină” și invers, observând nuanțele de răspuns ale celorlalți.
  4. Joacă-te cu acest experiment în mod constant și vei deveni mai familiarizat cu un mod de a gândi, simți și acționa (mindset/ heartset/ bodyset) care ți-ar fi fost cel natural dacă în primele 10 săptămâni de viață, un cromozom Y nu și-ar fi băgat coada.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s