CE ÎNSEAMNĂ SCHIMBARE?

Înseamnă ori „a fi altcineva”, ori „a face altfel”, ori „a obține altceva”.

Imaginează-ți un măr tăiat.

Semințele sunt „a fi”. Pulpa este „a face”. Coaja este ” a avea”.

El nu se poate transforma de la sine. Nu are destul de multă conștiință de sine încât din aceleași semințe să-și producă o pulpă nouă, să-și schimbe natura semințelor sau să se coacă doar pe o parte. Dar are destulă încât să fie în acord total cu mediul lui: se va coace în funcție de temperatură, ploaie, vânt, umbre (epigenetică – feedbackul din mediu) și își va urma destinul genetic (ADN-ul din semnițe).

Oamenii pot face câteva lucruri diferite:

  • se pot duce în medii diferite
  • își pot orienta organele de simț
  • dețin voință

Prin urmare, schimbarea este posibilă într-un mod mai radical decât în cazul unui măr. Cunoscând cele de mai sus, putem înțelege „declanșatorii” schimbării.

Declanșatorii schimbării: mediul, organele de simț și voința.

Pentru cei mai mulți oameni, schimbarea mediului este cea mai la îndemână și presupune minim de efort. Când poți face asta, poți obține un randament maxim al schimbării. Cel mai des avem parte în viață de acest gen de declanșator: intrarea la școală, schimbarea orașului, facultatea, primul serviciu, căsătoria, etc.

Pentru mult mai puțini oameni declanșatorul la îndemână este orientarea simțurilor.

Cel mai greu de realizat este schimbarea cu ajutorul voinței – declanșatorul principal și cel mai la îndemână pentru cei mai puțini dintre noi.

Schimbarea mediului înseamnă în principal schimbarea oamenilor cu care îți petreci cel mai mult timp. Convingerile pozitive sau referitoare la succes „se iau” de la unii la alții așa cum tu le-ai luat pe ale tale din familie, școală și prieteni/ colegi. Alături de oameni noi, dialogurile tale interioare despre bani, faimă, familie, sens, etc. se schimbă.

Orientarea simțurilor înseamnă să îți pui atenția pe alte „imagini”, „sunete”, „mirosuri”, „gusturi”, „senzații tactile”. Toată viața am învățat astfel. Simțurile sunt organele prin care învățăm și ne schimbăm. Păstrând același mediu, este însă mai greu să îți re-orientezi simțurile selectiv. Ar însemna, spre exemplu ca de la aceiași oameni cu care te vezi zilnic să-ți propui să „absorbi” doar informațiile senzoriale pozitive (să zicem) – cuvintele frumoase, gesturile drăguțe, etc.

Voința presupune antrenamentul exploratorului care vrea să cunoască viața pe de-a întregul și nu se limitează la ce i se oferă. Voința este adesea înțeleasă ca o forță – determinare mintală – de pătrundere și înaintare, de o oarecare intensitate, cu ajutorul căreia îți atingi obiectivele. Sunt rari oamenii care o dețin și în genere are legătură tot cu un set de convingeri care mai degrabă „o eliberează” (și în lipsa cărora este „reținută”):

  • „de ce să nu am curaj?”
  • „fricile sunt doar în mintea mea, în realitate nu există”
  • „nu pierd nimic”
  • „sunt liber”
  • „viața aceasta este a mea, nu a altora”

Ceea ce fac eu prin coaching este să ajut indivizii să atingă cât mai mult dintre fiecare din cele 3 paliere ale schimbării, în direcția dorită de ei: a fi altcineva, a face altcumva, a obține altceva. Nu cred că vreunul are forța exclusivă de a te schimba dar cred că împreună da.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s