La începutul fiecărui an ne stabilim obiectivelece vrem pentru noi în anul care începe. Poate că aceasta este greșeala pe care o facem de fiecare dată atunci când din aceste obiective nu mai rămâne nimic după nici o lună; faptul că nu însoțim această activitate cu o viziune care să dea energie obiectivului și cu o strategie care să-l facă ușor de obținut.
Prin urmare, prioritatea majoră este

  1. Să avem o viziune (rost, de ce?) din care orice obiectiv (scop, ce?) să derive, ușor de realizat (mijloace, cum?). Iar viziunea are întodeauna legătură doar cu valorile personale. Află-ți valorile aici: https://www.valuescentre.com/tools-assessments/pva/
  2. A doua prioritate este aceea de a cere, nu de a aștepta. De multe ori, obiectivele acestea pe care ni le și scriem pe hârtie, sunt mai degrabă aspirațional-pasive, nu realist-active. 
  3. A treia prioritate este cea a destinatarului cererii: nu poți fi decât tu, nu altcineva. Chiar dacă pe hârtie ți se poate părea că îți ceri chiar ție să îndeplinești acel obiectiv, de multe ori realizezi că sunt atât de mulți implicați încât nu are cum să fie realizat pentru că ai foarte puțin control.
  4. Al patrulea pas ar putea fi acela de a cere un singur lucru, nu mai multe – dar, de cele mai multe ori, obosiți de tot noianul de cereri ale altora de la tine în timpul anului, ți se pare firesc, natural, ba chiar legitim să vrei și tu tot atât, ca un fel de răzbunare totală.
  5. Iar lucrul pe care eu am descoperit la 44 de ani că-l pot cere și obține an de an este învățarea. Doar atât. 

Viziunea răspunde întrebării “de ce?”; strategia – întrebării “cum?’ iar obiectivele “ce?”. Viziunea mea este aceea că oricâte ai obține, rostul vieții este să evoluezi în cuprinderea înțelegerii lumii. Mijlocul singur este acela de a-mi deschide mintea și cât mai multe bucle de feedback din jur. Scopul: învățare.

Sărbători Fericite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s