Asistăm la o tendință evidentă azi, începută timid cu vreo 5 ani în urmă și ale cărei semințe se găsesc în 1984, în Brazilia, la compania SEMCO (despre această poveste poți citi aici). De fapt, cel mai corect ar fi să spunem că semințe au existat mereu dar nimeni nu le-a dus mai departe de locurile lor de origine: semințele autonomiei.

Tendința este împinsă înainte mai recent de generațiile tinere și atitudinea lor nonșalantă, pe alocuri rebelă față de autoritate, reguli, ierarhii și perspective imobile. Tendința se numește, repet autonomizare.

De fapt, în ciuda miturilor despre tehnologia care ne înlănțuie, generațiile noi sunt mai aproape de funcționarea auto-organizatoare a naturii. Iar motivul este unul simplu: tinerii nu mai asimilează toată enculturația și condiționarea socială de la generațiile trecute – prin urmare nu mai preiau nici nevoia de control, ordine, structură clară.

Primul beneficiu – Autonomia angajaților, Eliberarea operațională a managerului, Flexibilitatea organizației

„We can manage ourselves, we do not need management!” par să strige tinerii în fața procedurilor, etapelor, proceselor structurate, funcțiilor, rolurilor standardizate: tot ei au adus în prim plan conceptul de „agile” și „design thinking”.

Managerii nu au ce face în fața acestui val dacă vor să supraviețuiască în funcții: trebuie să lase deoparte controlul și să ofere autonomie de gândire, trăire și acțiune.

Să fii manager coach înseamnă în primul rând acest lucru: să te abții de la evaluare/ judecare/ normare/ îndreptare/ direcționare. Să înlocuiești acest instinct (într-adevăr, greu de oprit) cu cel al curiozității. Altfel nu poți să fii coach într-un mod autentic: doar din spiritul unei curiozități față de perspectiva și opțiunile aduse de celălalt.

Primul beneficiu pentru tine ca manager este eliberarea operațională. Pentru angajați, acest beneficiu se traduce prin lipsa de stres derivată din micro-management și control permanent (Raportări, etc.) Angajatorul caștigă flexibilitate operațională pentru că sunt eliminate multe puncte de contact și tensiune.

Al doilea beneficiu – Responsabilizarea angajaților, Înțelegerea Sistemică a Managerilor, Progres Organizațional

Ce se schimbă la tine când șeful

  • renunță la a-ți mai da direcția
  • rămâne în continuare șef
  • și tot ceea ce face este să-ți solicite părerea, expertiza, soluțiile?

Devii responsabil, angajat, motivat și colaborativ. Pentru că nu mai este „părintele”-surogat-de-la-serviciu ci devine adultul-care-are-încredere-în-tine. Pentru tine, ca angajat, asta înseamnă o energie bună, împlinitoare – simți că munca chiar înseamnă ceva; nu te mai complaci într-o muncă fără satisfacții, ajungi să știi ce vrei.

Pentru managerul-coach care începe să vadă responsabilitate acolo înainte nu era, începe să se dezvolte capacitatea de a observa tipare de comportament, a bigger picture, gândirea sistemică. De ce? Pentru că faptul de a acționa ca un coach, adică distanțat față de cum (soluții la o problemă) dar atașat de why (motivațiile reale ale oamenilor) și atașat de what (rezultate), îi oferă distanța necesară înțelegerii întregului tablou.

Pentru angajator, autonomia angajaților (inclusiv a managerilor) produce plus-valoare derivată din apariția ideilor noi și a strategiilor mai bune, o rată superioară a angajamentului care duce la o retenție mărită și turnover mic.

Concluzie

Introducerea curiozității în cultura managerială a unei companii o schimbă în bine în direcția autenticității și inovației. Iar cultura organizațională este azi principalul atu în lupta competițională care nu se mai dă la nivelul hard-ului ci la cel al soft-ului.

Curiozitatea se referă la how-ul mereu divers al angajaților și înlocuiește how-ul mereu același al managerului.

Tip de managerWhy -> (motivații)How -> (comportamente)What ->(rezultate)
Manager TradiționalAtașamentAtașament
Manager CoachAtașamentAtașament
Tip de ManagerBeneficiile ManageruluiBeneficiile AngajatuluiBeneficiile Angajatorului
Manager TradiționalControl Previzibilitate
Manager CoachEliberare Operațională & Perspectivă SistemicăÎmplinire în muncăFlexibilitate, adaptabilitate, avantaj cultural competitiv

Notă: Pentru o abordare analitică bazată pe cercetare științifică, citește din Resurse și:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s