De câteva luni fac drumuri la Brașov, Cluj, Ploiești, Pitești, Constanța promovând coachingul pentru leaderi ai unor mari organizații private din România. Subliniez – private. În ultimele 3 luni m-am întâlnit cu 49 de directori de human resources din companii mari din România.

Pe baza acestei experiențe am să-ți spun acum care sunt principalele obiecții la oferta de coaching pentru manageri și leaderi din organizații, obiecții auzite de la directori de human resources și manageri de dezvoltare ai unor organizații private. Subliniez – private.

1. Lipsa de timp.

Lipsa de timp a HR Managerului pentru o oră de întâlnire de afaceri. Lipsa de timp a angajaților care nu ar avea cum să participe la sesiunile de coaching. Lipsa de timp a HR Managerului pentru a analiza nevoile de dezvoltare ale angajaților. Lipsa lui de timp de a cântări decizia de investiție în dezvoltarea oamenilor.

DAR: o afacere privată modernă se bazează pe resurse de multe feluri. În epoca noastră cea care oferă avantajul competitiv este educația angajatului.

Întrebare de management: Cât timp costă lipsa de timp această companie?

2. Existența unui alt furnizor de coaching.

So? Ca și cum există un singur drum de acasă la serviciu sau o singură carte pe lume.

DAR: o afacere privată se bazează pe competiția resurselor.

Întrebare de management: Cât costă compania alegerea unui furnizor oarecare?

3. Dezinteresul.

Ca și cum un copac ar putea alege dacă să plouă sau nu, dacă să bată sau nu vântul. Dintre toate speciile de pe pământ, oamenii sunt singurii care pot să nu fie în acord cu natura, care se pot opune prin lipsa de curiozitate la evoluția naturală.

DAR: o afacere privată este interesată de progres, să fie cât mai agilă, cât mai suplă, cât mai adaptabilă, în sens aproape darwinist.

Întrebare de management: Cât costă compania lipsa de interes?

4. Lipsa de educație despre ce înseamnă coachingul.

Nici unul dintre HR Managerii pe care i-am întâlnit nu mi-a cerut măcar o mostră de coaching live, în timpul întâlnirii. Statistica despre căutările referitoare la coaching pe Google în România este infiorătoare și se referă în primul rând la antrenorat de fotbal: https://trends.google.com/trends/explore?date=today%205-y&geo=RO&q=coach

DAR: o afacere privată este interesată de eficiența oamenilor și de cele mai bune metode pentru a o genera.

Întrebare de management: Cât costă compania lipsa de educație a angajaților?

5. Lipsa bugetului de dezvoltare.

Uneori lipsește cu desăvârșire. Alteori se găsește în divizii, nu în HR, și este gestionat ineficient.

DAR: o afacere privată deșteaptă investește când ceilalți nu o fac și economisește când ceilalți se aruncă să facă cheltuieli – pentru că așa este mai ieftin. Dacă îți cumperi haine de iarnă la soldările din Ianuarie – Februarie și haine de vară la sfârșitul verii, ieși de multe ori mai ieftin dacă ți le cumperi în sezon. La fel și cu concediile.

Întrebare de management: Cât costă în plus compania lipsa bugetului de dezvoltare?

6. Lipsa de putere de convingere.

În foarte multe cazuri, HR Managerul este cel mai puțin important top/ senior manager din toată garda unei companii. Angajații sunt priviți ca niște piese mecanice care trebuie unse, se strică, trebuie înlocuite, devin scumpe, fac nazuri și sindicate.

DAR: o afacere privată modernă pune preț pe oameni în primul rând. Capitalul diferențiator în anul 2020 este cel uman – uită-te la națiunile și companiile care au înțeles asta și dă-ți seama că te doare gâtul – pentru că ele sunt sus de tot iar noi – jos de tot. Un HR Manager fără putere nu își face de fapt meseria.

Întrebare de management: Cât costă compania lipsa de putere și responsabilitate a unui leader de top?

7. Experiențe negative anterioare.

Dacă în ultimii ani, HR Managerul a cumpărat până la urmă coaching, făcând-o fără să-și rezolve autentic obiecțiile de mai sus – atunci este evident că s-a expus la experiențe negative:

  1. a expediat programul de dezvoltare împreună cu beneficirii din lipsă de timp -> experiență negativă;
  2. a jucat cartea unui singur furnizor fără să-l pună constant în competiție și să-i provoace competența -> experiență negativă;
  3. a cumpărat dar din motive lipsite de interesul direct pentru rezultate și impact -> experiență negativă;
  4. nu a știut ce este, nu a știut ce să ceară, nu a știut să vândă intern -> experiență negativă;
  5. a cumpărat preț mic, în loc de randament mare -> experiență negativă
  6. a încercat să cumpere dar nu a obținut buy-in la decidenți pentru că nu a avut putere de convingere -> experiență negativă.

Întrebare de management: Ce beneficii imediate și pe termen lung s-ar obține dacă această companie ar investi înțelept în oameni?

Concluzie

O companie privată acționează capitalist. Cuvântul capitalist vine de la „capital”. Capitalul necesar în România în acest moment este cel uman: la propriu (număr de angajați) și la figurat (educație specifică).

Adevărul pe care trebuie să-l înghițim brusc, fără pai, este acela că singura soluție ca să ne fie cel mai bine este educația continuă de acum înainte, pentru fiecare dintre noi.

Am zis „cel mai bine” pentru că expresia „mai bine” arată aceeași mentalitate de „nu am timp”, „am eu pe cineva”, „nu mă interesează„, „nu vreau să știu ce e asta”, „n-am bani pentru educație”, „nu pot”, „am mai încercat și nu a mers”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s