În urma coachingului pentru dezvoltarea unor abilități de leadership și obținerea de rezultate, un conducător își antrenează la pachet și alte câteva capacități esențiale: înțelegerea sistemică, introspecția, percepția obiectivă și proaspătă a realității. Acestea se dezvoltă pe măsura derulării unui program de coaching ca efecte colaterale ale programului în sine, prin lucrul co-activ alături de un coach.

1. Înțelegerea sistemică

În coaching, stilul meu în particular – dar și al coachingului profesionist în general – are de-a face cu crearea de conexiuni. Invit des clienții să vadă conexiuni între:

 • aspecte ale vieții personale și profesionale;
 • ale universului interior și ale realității exterioare;
 • ei și ceilalți;
 • gânduri, emoții și fapte;
 • scopuri, mijloace și rosturi;
 • sarcini și oameni, etc.

Această vizitare continuă a conexiunilor te face să înțelegi în cele din urmă lumea într-un mod sistemic, al legăturilor profunde între lucruri; legăturile nu sunt doar de cauzalitate și nu doar imediate.

Cea mai solidă introducere în gândirea de afaceri sistemică poate fi citită în Peter Senge – A cincea disciplină.

La ce este bună această calitate: Cu cât urci ierarhic într-o organizație, cu atâta deciziile pe care le iei au o anvergură sporită și influențează sisteme mai largi. Fără a înțelege complexitatea legăturilor, te vei simți deconectat de la mediu – clienți interni și externi. Rolurile complexe (cu multe variabile) au nevoie de o gândire care să conducă ușor complexitatea.

Cum arată această calitate la un leader obișnuit: un conducător obișnuit înțelege legăturile de cauzalitate de tipul „eu fac – efectul imediat este”.

2. Introspecția

Anumite întrebări de coaching creează capacitate introspectivă. De exemplu:

 • Ce te face să spui asta?
 • Ce este dincolo de tot ceea ce îmi spui acum?
 • Cum ai ajuns la concluzia asta?
 • Cum ți-ai dat seama de asta?
 • Ce vei crede peste un an din tot ceea ce declari azi?

Am observat din practică faptul că oamenii care au o cunoaștere detaliată a universului lor interior ajung să dețină și un control înțelept al acestuia. Iar această conducere fundamentează o bună conducere exterioară a oamenilor și afacerilor.

La ce este bună această calitate: Introspecția te ajută să-ți dai seama când impulsul o ia înaintea rațiunii. Introspecția bine antrenată te ajută și să oprești/ amâni acel impuls. „Testul marshamallow” a demonstrat că cei care își amână poftele și impulsurile au succes. Ceilalți nu.

Cum arată această calitate la un leader obișnuit: în formele ei incipiente, introspecția înseamnă că individul este capabil de o sondare sumară a șirului gândurilor la un anumit moment dat, fără capacitatea de focusare (conducere cu intenție ) a gândurilor.

3. Percepția obiectivă și proaspătă a realității

Trăim în mijlocul unui set propriu de convingeri despre lume, convingeri construite inconștient în zeci de ani. Dintre ele, convingerile limitative se nasc și solidifică pornind de la evenimente în care am trăit frici:

 • de a pierde controlul asupra aceea ce deja ai fizic, în posesie;
 • de a pierde relațiile existente și afecțiunea celor din jur;
 • de a pierde stima de sine, puterea sau succesul actual.

„Învățăm” să ne fie frică din mediul în care creștem, inconștient. Nu ne naștem cu nici una dintre acele frici: copii fiind riscăm totul în fiecare zi, dar din ce în ce mai puțin pe măsură ce trec anii.

Convingerile limitative ne construiesc și îngrădesc o imagine subiectivă a realității, zona de confort.

Dar, de cele mai multe ori obiectivele noastre sunt dincolo de zona de confort. De exemplu:

 • vreau să urc ierarhic până la nivelul de CEO (obiectiv), dar mă împiedic de frica de a nu mai fi iubit de prieteni (convingere limitativă);
 • vreau să îmi impun autoritatea asupra echipei, dar mă împiedic de frica de a-mi pleca toți oamenii;
 • vreau să îmi urmez hobby-ul de a scrie poezii și a le publica, dar mă împiedic de frica de a nu mai fi respectat la serviciu.

Coachingul te ajută să pui într-o lumină proaspătă și obiectivă toată zona de confort, convingerile tale limitative. Un coach profesionist îți va arăta toate denaturările de cogniție (cognitive biases) pe care le faci (generalizări, echivalențe complexe, silogisme, etc.) În acest fel, te ajută să treci cu curaj peste granița fricilor limitative .

La ce este bună această calitate: Curajul de a-ți face un plan și a-l urmări în legătură cu un obiectiv aflat în afara zonei tale de frică te așează brusc în fruntea competiției. Capacitatea de a înțelege obiectiv care sunt potențialele dureri viitoare (nu suferințe ipotetice sau frici anticipative), te individualizează din rândul celor care decid pe bază emoțională și irațională. În business, mai ales în situații de criză și în realitatea VUCA în care trăim, este esențial să rămâi cu picioarele pe pământ.

Cum arată această calitate la un leader obișnuit: la un om obișnuit efortul de a vedea obiectiv realitatea este repede acoperit de frica necunoscutului. Preferăm realitatea neschimbată și mediată, percepută din mintea noastră în dauna celei mereu schimbătoare și imediate, directe din fața simțurilor.

Concluzie

Dintotdeauna singura constantă a realității a fost schimbarea. Coachingul te face adaptabil în sens aproape darwinist. În business, un leader bine antrenat este adaptabil realității. Unul neantrenat este blocat în convingeri vechi, inactuale care îi aduc rapid „pieirea” în sens economic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s