Criza aceasta este a unui organism. Planeta este un organism. Nu este un artefact, un obiect inanimat. Este un sistem viu făcut din rețele de rețele, din fluxuri întrepătrunse: de idei, de bunuri, de energie, de climă, de informație digitală, etc.

Un virus care se răspândește pe calea aerului, este semnul că planeta nu respiră un aer curat, că respirația ei este îngreunată.

Cu ce vom rămâne după această criză?

  • cu o sensibilitate mai mare la atingere (unde ne punem mâinile)

  • cu o sensibilitate sporită privitoare la ce aer vrem să respirăm

  • cu o sensibilitate față de apropierea de un alt membru al speciei

  • cu o sensibilitate sporită față de frumusețea naturii

  • cu o întoarcere a valorilor patriotismului, îndreptată spre doctori, nu spre militari

Cu alte cuvinte cu o reîntoarcere la inocența percepției – a simțurilor – și la valori. Ce valori am hrănit prin educația copiilor în ultima sută de ani? Ne ajută această educație azi? Înseamnă că nu am făcut-o bine.

Națiunile puternice sunt cele care au anticorpi puternici (sistem medical), nu scuipat puternic (armate). Dar instinctul belicos (tinerețe) este mai puternic decât cel tolerant (maturitate). Spiritul cotropitor (masculin) este mai puternic decât cel omenos (feminin). O metaforă bună pentru specia umană de azi este cea a unui băiețandru hormonal.

Granițele naționale nu mai contează, sunt desuete într-o lume globalizată care moare toată deodată, nu pe continente sau pe țări. Contează însă granițele personale: distanțarea analoagă și apropierea digitală.

Esențiale sunt anumite meserii de bază, nu cele sofisticate. De exemplu: bursa a fost prima “industrie” care a picat, când a strănutat prima oară planeta. Pentru că bursa este un implant inutil în viața reală a oamenilor. Criza din 2008 a plecat tot de la produse sofisticate. Cu alte cuvinte, am depășit în sofisticare natura și ea ne pune la locul nostru.

Banii nu contează, sunt un simbol a ceea ce contează cu adevărat. Iar ceea ce contează acum sunt: mâncarea, ideile, emoțiile și ajutorul împărtășite cu ceilalți.

Creșterea economică a murit. Trăiască creșterea economică. Urmărirea cu orice preț a unor indicatori sintetici (șomaj, inflație, deficit, creștere, etc.) care trebuie să demonstreze constant creșteri se dovedește nerealistă. Există state pe aceeași planetă care urmăresc (și) altceva decât prosperitatea economică pin orice mijloace, și unde populațiile sunt fericite.

Prin urmare:

  • Ești gata să interoghezi sistemul capitalist de mișcare a valorii?

  • Ești gata să interoghezi sistemul democratic de alegere a conducătorilor?

  • Ești gata să interoghezi natura cifrelor pe care le monitorizăm și măsurăm? (worldmeter.info arată și alte cifre interesante, nu doar GDP-ul …)

  • Ești gata să interoghezi validitatea ideilor anglo-americane dominante despre lume?

Pentru că, dacă nu ești gata înseamnă că abia aștepți să treacă această pneumonie a planetei ca să îți vezi de (aceleași) ale tale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s