Vreau să ofer claritate celor care nu înțeleg de ce un frizer se poate declara “coach stilist” și poate avea 100,000 de followers pe social-media iar coachii adevărați nu își pot găsi căutare pe piața românească ci doar afară.

Premise

Pornesc de la premisele următoare:

  • Coachingul de calitate în România are o prezență și notorietate slabe.

  • A ajuns să fie folosit în loc de mai vechiul “specialist în…” și astfel au apărut frizeri-coachi, personal-brand-coachi, presentation-coachi, etc.

  • Există un soi de tensiune (resimțită de unii sau alții uneori ca ură) care vine de la psihologi, consultanți și traineri către coaching.

  • Există o părere clară că un coach îți ia (mulți) bani și nu (îți) face nimic.

Nivelurile de pregătire în coaching

Ceea ce voi sintetiza mai departe nu se aplică, prin urmare, coachilor frizeri, de imagine, de cofetărie sau mai știu eu cui. Se referă doar la acei coachi care au făcut cel puțin o școală de coaching de notorietate internațională, dintr-o țară cu tradiție în coachingul de calitate (SUA, Anglia, Australia, Austria, Canada).

Pentru alte criterii de alegere a unui coach “pe bune”, mai ales pentru servicii de coaching pentru lideri și nivelul executiv, vezi și articolul meu anterior despre Cum alegi coach-ul potrivit pentru organizația ta (9 criterii).

O ultimă clarificare: nu poți să te auto-numști tu coach, indiferent că trăiești și faci business în România doctoratelor cumpărate sau copiate. Doar o școală te poate numi coach. Mai mult, o școală certificată. Iar acreditarea supremă vine de la o instituție independentă aflată deasupra celorlalte școli, care le acreditează și pe acestea.

Ierarhia valorii în profesia de coach

Mai jos am făcut o simplă scară ierarhică a profesiei de coach, bazată pe certificări – ca singur instrument incontestabil al măsurării valorii.

7. COACH ACREDITAT INTERNAȚIONAL LA NIVEL DE MASTER COACH, CU PRACTICĂ DE PESTE 10,000 DE ORE

Sunt doar vreo 500 la nivel mondial.

6. COACH ACREDITAT INTERNAȚIONAL LA NIVELUL DE MASTER COACH

Sunt doar vreo 2,000 la nivel mondial.

5. COACH ACREDITAT INTERNAȚIONAL

(de un body independent sau mai multe – de ex. ICF, EMCC) – și aici sunt mai multe (cel puțin 3) niveluri de apreciere a valorii profesionale. Sunt doar vreo 30,000 la nivel mondial.

4. COACH CERTIFICAT INTERNAȚIONAL

(de o școală internațională de renume sau mai multe – de ex. PCI, ICC, etc.)

3. COACH CERTIFICAT NAȚIONAL

(“Specialist în activitatea de coaching” – de către Ministerul Educației și Ministerul Muncii, conform COR 242412). Apropo, în grupa 2424 intră toate meseriile de “Specialiști în formarea și dezvoltarea personalului” – traineri, coachi, manageri de training, formatori de formatori, etc. Dacă nu ai nici măcar atât (vezi model în imaginea de mai jos), nu poți profesa coachingul ca pe o meserie comercială pentru că ești pasibil de închisoare.

2. COACH CERTIFICAT DE O ȘCOALĂ ROMÂNEASCĂ DE COACHING

Sunt extrem de rare școlile de coaching fondate de români și care să dețină un palmares bun.

1. COACH ÎN FORMARE

(în pregătire la o școală națională sau internațională)

0. COACH AUTO-INTITULAT, FĂRĂ FORMARE

(tot felul de specialiști care se auto-declară coachi pentru că este trendy).

Prin urmare: când nu mai avem valori, nu mai avem compas în detectarea impostorilor, șarlatanilor și oportuniștilor de criză. Când educația românească ține de mai bine de 50 de ani să demoleze orice urmă de caracter, urmărire a profesionalismului și seriozitate în pregătire – nu ne rămâne decât această anomie în care până și celor buni li s-a făcut silă să mai facă ordine.

Valoarea care ne face să ne auto-proclamăm coachi este cea a respectului de sine, și este legitimă: pentru că nimeni în copilărie nu ne-a zis că suntem buni de ceva (ba dimpotrivă), ajungem la vârsta maturității să ne dorim măcar un titlu care să ne scoată în față. Dar, chiar dacă este legitimă această nevoie, nu trebuie să o cumpărăm. Ci să o vindecăm.

Urmează un articol despre cele câteva zeci de teorii psihologice folosite de un coach profesionist în activitatea lui. Pentru că da, există o psihologie a coachingului – declar asta celor care se îndoiesc de validitatea lui științifică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s