INTRODUCERE

Putem lua decizii în 6 feluri:

REFLEXIV/ BAZATE PE VIITOR

 • decizii luate în mod inspirat

 • decizii luate în mod intuitiv

PROACTIV/ RESPONSIV/ BAZATE PE PREZENT

 • decizii luate pe baza valorilor proprii

 • decizii luate voluntar/ conștient pe baza unor convingeri 

REACTIV/ BAZATE PE TRECUT

 • decizii luate involuntar/ subconștient pe baza unor convingeri

 • decizii luate instinctual

DE CE E IMPORTANT SĂ ÎNȚELEGEM CUM LUĂM DECIZII

Fiecare fel de a lua decizii produce efecte acțiuni și comportamente diferite, cu efecte diferite asupra vieții proprii și a celor din jur. Ți-ar plăcea să știi cum să iei decizii care să-ți maximizeze șansele la o viață bună/ afaceri rentabile? Ți-ar plăcea să știi cum să nu mai intri în fundături ale vieții/ decizii de management ruinătoare ? Citește mai departe. Am să fiu scurt și la obiect.

O decizie se ia pe baza unor procese mentale conștiente sau mai puțin conștiente, voluntare sau involuntare. Unele sunt ancorate în trecut, altele în viitor sau prezent O decizie poate să fie capitală sau minoră. O serie de decizii minore proaste pot face mai mult rău uneori decât una majoră greșită. Uneori o decizie majoră bună nu poate schimba o serie de mici decizii proaste.

Felul cum trăiești azi este urmarea deciziilor luate anterior – de tine și de alții pentru tine (caz în care ai luat decizia de a te lăsa influențat).

Felul cum vei trăi mâine se poate schimba radical azi, așa cum mi s-a întâmplat și mie când am decis să spun celor dragi toate neadevărurile nespuse până atunci, când am decis să devin antreprenor, să îmi schimb regimul alimentar, să renunț la țigări, să păstrez un copil, să fac coaching, să nu mai fac training, să renunț la un contract de câteva zeci de mii de euro, să mă aliez cu RoCoach/ Mihai Stănescu & Co., ș.a.m.d.

CELE 6 TIPURI DE DECIZII

BAZATE PE TRECUT

 1. Decizii luate reactiv/ instinctual/ bazate pe trecut: corpul îți dictează, mintea nu se poate opune. Ți se pune în față o prăjitură, ești forțat la violență, la fugă, etc. Ai mai făcut asta, foarța experienței își spune cuvântul constrângător.

 2. Decizii luate reactiv/ involuntar/ subconștient pe baza unor convingeri enculturate (împrimutate cultural de la alții): iei o decizie și îți este greu să îți dai seama de ce. De obicei felul de a ne educa copiii, regimul alimentar, felul de a ne gestiona banii, de a ne face prieteni, ceea ce vedem la televizor, concediile. Deciziile privitoare la business, așa cum ai “furat” de la alții, cum i-ai văzut pe alții că fac, fără să le fi luat în răspăr și la bani mărunți niciodată.

BAZATE PE PREZENT

 1. Decizii luate proactiv/ voluntar/ conștient pe baza unor convingeri: “Vreau să fac așa pentru că e mai bine, chiar dacă până acum am făcut altfel”. De exemplu: faci homeschooling în loc să dai copilul la școală, mănânci vegetarian, îți schimb voluntar job-ul cu unul mai aproape de pasiunile tale chiar daca este mai prost plătit, păstrezi oamenii în serviciu cu toate că ceilalți îi dau afară, investești în criză în timp ce alții taie consturile. Bazate pe un prezent înțeles, asumat, prin adaptare continuă. Un copac nu se apleacă mâine și nici ieri în urma furtunii de azi.

 2. Decizii luate proactiv/ voluntar/ conștient pe baza valorilor proprii: părerile celorlalți nu mai contează, te interesează să te exprimi în cel mai autentic mod în fiecare zi (PREZENT CONTINUU), te individualizezi și te gândești zilnic la misiunea vieții tale, la rostul tău în viață și cum îl poți actualiza zilnic mai bine.

  1. De ex.: valoarea mea principală este învățarea: sunt chemat la o petrecere – mă întreb “Mă ajută să învăț ceva?”, sunt chemat la o ședință (idem), trec prin criza pandemică – mă întreb “Ce pot să învăț despre mine și ceilalți din asta?”, ș.a.m.d. Sau în business: compania este invitată să se alăture unui patronat dar știu că acesta nu a promovat niciodată schimbul reciproc avantajos de idei de dezvoltare – nu intru.

  2. Sau: valoarea mea principală este iubirea: trebuie să decid la ce școală dau copilul – “Unde sunt sigur că va fi înconjurat de iubire din partea educatorilor?”, sau particip la o ședință tensionată, mă întreb “Cum pot ajuta la detensionarea ei?” Sau în business: cum pot aduce oamenilor produse s1i servicii pe care să le iubească din tot sufletul, care să le lase o impresie de neșters, nu să ia pielea de pe ei.

BAZATE PE VIITOR

 1. Decizii luate intuitiv/ prin reflecție sistemică, luând în calcul timpurile viitoare apropiate: mă gândesc mereu la NOI, niciodată la MINE sau EI. De exemplu: sunt invitat la o ședință și trebuie să-mi exprim părerea: “Ce ne-ar putea ajuta pe toți, în același timp, astfel încât ședința aceasta să producă un o decizie îmbrățișată instantaneu de toți?”

 2. Decizii luate inspirat/ prin reflecție universală, luând în calcul legile naturii și ale omului din toate timpurile și extrapolarea lor în viitor: mă gândesc mereu la NOI TOȚI, nu doar la NOI. De exemplu: sunt invitat la o ședință și trebuie să-mi exprim părerea: “Ce am putea decide împreună ca să ajutăm toată comunitatea care depinde de noi – clienți, furnizori, angajați, patroni, familiile noastre, umanitatea și generațiile care vin după noi?”

NOTĂ

Ultimele două s-ar putea să ți se pară din cărți. Gândește-te doar la Elon Musk, Ghandi, Abraham Maslow, Edward Snowden (chiar): umaniști până la capăt, fără preț pe altceva decât pe contribuție, generații viitoare, ecologie, interesul umanității.

Să ne întoarcem la valori și prezentul continuu.

DECIZII BAZATE PE VALORI ACTUALIZATE PERMANENT ÎN PREZENT

Decizii bazate pe valori personale. O viață trăită fără să verifici permanent dacă acțiunile și deciziile tale exprimă valorile în care crezi, în fiecare zi:

 • este o mare risipă de energie, pentru că subconștientul îți transmite constant (în prezent) că este ceva în neregulă;

 • este o mare risipă de timp, pentru că până la urmă îți vei da seama, după o (lungă) perioadă că mult timp nu ai fost tu însuți/ însăți;

 • este inutilă, pentru că nu aduce adevărul la viață ci prefacerea, compromisul și auto-amăgirea. “O viață necercetată nu merită trăită” (Socrate). Dur dar adevărat. Mai ales pentru cei care află asta în viitor (la sfârșitul vieții).

CUM E BINE SĂ IEI DECIZII CA LIDER

Prin urmare, aș zice că un lider care poate lua decizii bazându-se atât pe trecut cât și pe viitor și prezent este unul conștient, care înțelege valoarea experienței trecute, a oportunităților prezente și a urmelor viitoare pe care le va produce.

RESURSE

Iată un link util unde îți poți afla valorile.

Iată 17 întrebări care să te ghideze în aflarea misiunii/ rostului vieții.

Iată mai jos schema simplă după care merită să-ți orientezi viața personală și profesională.

Dacă ai nevoie de ajutor în procesul actualizării valorilor personale în deciziile de leadership zilnice, vrem să te însoțim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s