Într-o accepțiune mai largă, productivitatea (P) este înțeleasă drept cât de multe realizezi (R – rezultate) pe unitatea de resurse folosite (timp, bani investiți, efort, alte tipuri de resurse) – r :

P = R / r

Cu alte cuvinte, ești mai productiv când:

 • obții rezultate superioare (calitativ sau cantitativ)

 • folosești mai puține resurse

 • ambele

Mai jos vei descoperi 14 feluri în care coachingul contribuie la creșterea productivității personale.

Coachingul:

 1. Reduce timpul necesar realizării unor proiecte și obținerii unor rezultate: coachingul este o metodă concentrată pe obiectiv și pe soluții. Urmărind cu precădere acest lucru, clientul învață să ajungă la rezultate mai rapid.

 2. Reduce cantitatea de informații (knowledge) cerută pentru analiza unor opțiuni de acțiune: de foarte puține ori avem capacitatea de a filtra informațiile necesare esențiale din noianul de date zilnice. Coachingul optimizează procesele mentale de detectare a zgomotului de fond.

 3. Reduce numărul de oameni implicați într-un proiect: ne bazăm pe alții pentru că nu ne bazăm destul pe noi. Coachingul are ca efect concentrarea unor decizii acolo unde trebuie luate și eliminarea unor factori umani nenecesari în anumite proiecte.

 4. Reduce suma de bani investită în obținerea unor rezultate: de cele mai multe ori soluțiile simple sunt cele mai eficiente dar instinctul uman este acela de a corecta corecțiile anterioare, până când se ajunge la un șir de soluții care nu se potrivesc între ele dar ar trebui să funcționeze împreună. Acestea înseamnă sume de bani alocate consecutiv. Coachingul ajunge repede at the heart of the issue și la soluția de multe ori unică simplificatoare și de cele mai multe ori cu un preț mult redus față de cele tot adăugate anterior.

 5. Reduce numărul de surse de învățare: un client care vine la coaching beneficiază de un singur punct de acces profesional către surse de învățare relevante pentru obiectivul lui. Coach-ul nu este un învățător în sine al multor domenii ci trebuie să fie, mai degrabă, un facilitator al învățării și să cunoască/ cerceteze/ filtreze multe resurse disponibile pentru client.

 6. Reduce numărul de ore necesar pentru achiziția de abilități (ca resurse): învățarea în gol, fără atenți, direcție și intenție mănâncă timp și produce de multe ori dezamăgiri de genul “nu era ce-mi trebuia”. Împrumuturile din psihologia sportivă au transformat coachingul într-o metodă rapidă de învățare profundă (“deliberate practice”) pentru abilități cognitive, emoționale, fizice și relaționale diverse.

 7. Crește integritatea unor rezultate: rezultatele pot fi corecte sau corect obținute. Atunci când rezultatele sunt obținute pe baza unor nevoi fundamentale i valori înalte, gradul de integritate și coerență crește.

 8. Crește gradul de sustenabilitate a unor rezultate: de cele mai multe ori, coachingul propune o perspectivă pe termen lung iar demersul de coaching nu se rezumă la a rezolva ceva acum, aici, rapid ci se gândește și la implicații viitoare sau la copierea unor resurse bune din trecut. Prin urmare, gradul de sustenabilitate al unor rezultate este superior altor metode.

 9. Crește responsabilitatea și asumarea: cei care fac coaching devin mai responsabili față de munca lor și rezultatele acesteia pentru că un coach lasă mereu generarea și alegerea soluțiilor la client.

 10. Crește motivația interioară: coachingul este o metodă centrată pe obținerea de rezultate observabile. Rezultele vizibile motivează oamenii către obținerea altor rezultate vizibile.

 11. Crește încrederea de sine în obținerea altor rezultate: rezultatele obținute prin coaching dau încredere oamenilor în proces și în ei înșiși. Încrederea duce la un angajament sporit în fața piedicilor și situațiilor dificile din viață.

 12. Crește gradul de răspândire a unei atitudini realist-optimiste: oamenii care fac coaching devin promotorii acestei metode și ai posibilităților de a obține realizare unor dorințe, obiective și vise anterior neclare sau considerate imposibile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s