În principiu procesul de coaching este simplu: împreună cu clientul, un coach stabilește un obiectiv, o listă de verificare a îndeplinirii obiectivului și apoi îl însoțește în acțiuni pentru a ajunge la final cât mai repede.

În urma atâtor mii de sesiuni de coaching, cred că pot extrage câteva lucruri care se regăsesc mereu în astfel de checklisturi; acțiuni punctuale care am văzut că apar mereu pe listele de verificat succesul personal ale foarte multor oameni.

Consideră această listă ce urmează un fel de kit de supraviețuire, bagaj esențial sau trusă de prim ajutor în orice excursie către succes pe care o vei întreărinde în viața ta.

Să nu uit să…

 1. Să integrezi armonios toate părțile vieții tale.

  Trebuie să ne străduim ca toate aspectele vieții noastre să fie în armonie. Atunci parcă totul în jurul nostru “se aliniază” perfect cu ceea ce ne dorim. Orice ceartă cu mama, lucruri nespuse tatălui, absența prea mare din rolul de părinte, o muncă pe care trebuie să o facem dar nu ne place, relaxarea prea puțină – toate acestea trebuie privite cu un ochi critic exterior și aranjate înainte de a pleca spre ceva ce îți dorești foarte tare. Nerezolvate lăsate în urmă? Îți vor “mânca” energia de start, te vor abate de la drumul tău.

 2. Să nu mai tolerezi la tine obiceiuri proaste.

  Orice obicei pe care tu însuți îl consideri prost, îți va submina orice efort către obiectivele tale: fumatul, băutura, întârziatul, munca peste măsura putinței, mâncatul, țipatul la ceilalți, lenea – toate acestea îți mănâncă energie prin ele însele dar și prin faptul că tu le vezi ca pe niște piedici. Ori începi de mâine să le vezi ca pe niște atu-uri personale, ori scapi de ele.

 3. Să încerci lucruri noi, să experimentezi

  Nu există evoluție fără încercări repetate, majoritatea nereușite. Iar încercări pe care le facem doar în capul nostru (curajul mental) nu se pun – sunt doar raționalizări, amânări și justificări pentru lipsa de acțiune efectivă. Doar acțiunea stimulează motivația și curajul, nu invers. Pleacă pe drumul spre succes cu ideea că va fi în primul rând un drum plin de încercări, aventură și cicatrici,, nu un capăt la care vei ajunge instantaneu.

 4. Să te concentrezi simplu, doar pe ce merită

  Ne lipsește extraordinar capacitatea de a păstra esențele și atenția la ele, fără a intelectualiza, explica, analiza și diseca orice. Oamenii care au făcut ceva remarcabil în viață (în familie sau la nivel planetar) au fost, sunt și vor fi aceia care au avut o idee fixă de care s-au ținut zeci de ani în șir. Care este ideea ta fixă?

 5. Să termini ce ai început și să îți dai străduința să fie perfect

  Efectul de amânare pe care îl are asupra noastră orice lucru anterior neterminat este incredibil, parcă ești ținut de mâini și de picioare. Terminatul lucrurilor ține de decizie, nu de evaluarea finalizării. Tu decizi când este gata ceva, nu lucrul în sine, nu altcineva. Tot tu ești cel care decide când ești gata să nu mai aștepți să-ți spună altcineva că e gata (ai trecut de vărsta copilăriei și școlii, nu?). Decizia aceasta poate fi luată în urma unor evaluări nesfârșite ale perfecțiunii sau imediat – ca să te eliberezi pentru a merge mai departe, către ce contează cu adevărat.

 6. Să pui deoparte

  Trebuie să avem rezerve. Fără rezerve o să ne fie mai greu în perioadele grele ale vieții. Trebuie să ai un card de credit disponibil în care să nu intri niciodată. Trebuie să ai prieteni de rezervă pe care nu i-ai văzut de mult dar pe care îi păstrezi pentru zile negre și știi că vor fi negreșit acolo. Timp pus deoparte doar pentru tine în fiecare zi. Gânduri bune puse deoparte. O relație bună sentimentală bine păstrată și întreținută. O casă cu cel puțin o cameră extrem de curată mereu. O haină pentru zile bune. O sticlă de vin și niște paste pentru o ocazie neașteptată.

 7. Să fii tu însuți în orice ocazie, cu oricine

  Cei mai mulți oameni uită un calcul simplu: la moartea noastră vom fi prezenți în mod sigur noi înșine și foarte puțini dintre cei față de care azi încercăm să părem altcineva. În afara cazului în care faci acest lucru ca pe o joacă sau meserie, prefăcătoria este dăunătoare succesului pe termen scurt pentru că este auto-sabotare care ne mănâncă energie iar pe termen lung pentru că uităm cine este și ce vrea adevăratul nostru sine.

Când mergi cu aceste 7 verificări înaintea, în timpul și după fiecare mare hop al vieții tale, vei simți o mare accelerare a felului în care succesul apare înaintea ta:

 • să fiu eu însumi, nu un prefăcut

 • să am ceva pus deoparte că nu se știe

 • să termin ce aveam de făcut ca să fac loc la ce va să vină

 • să mă concentrez pe ce merită, pe esențe și nu pe detalii nesemnificative

 • să o iau ca pe o încercare din care să învăț ceva

 • să nu mai tolerez la mine obiceiuri care îmi seacă energia

 • să armonizez cât mai multe dintre neconcordanțele vieții mele.

Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s