De ce este important să ne știm valorile

Cel mai important beneficiu este acela de a câștiga claritate și focus. Claritatea astfel câștigată este utilă ca să iei decizii solide și să acționezi în mod motivat, susținut și decisiv. Prin urmare, toată chestiunea cu lămurirea valorilor ține de îmbunătățirea rezultatelor în arii ale vieții care sunt importante:

 • la nivel personal se obține claritate constantă și ușurință maximă în luarea deciziilor, te simți mai împlinit și fără regrete;

 • este inspirațional pentru ceilalți; oamenii se alătură celor față de care simt că au valori comune. Grupurile astfel coagulate în business, devin echipe, “triburi” și comunități puternice;

 • la nivelul unei organizații, centrarea constantă pe valori creează o cultură mai puternică decât orice strategie, criză sau competitor.

Valorile reprezintă priorități care îți spun cum să-ți petreci timpul, aici și acum. Sunt două motive pentru care prioritizarea este importantă în viețile noastre.

Primul motiv este acela că timpul este cea mai limitată resursă din viețile noastre: nu poate fi creată, poate fi doar cheltuită. Odată cheltuită o zi, nu o mai putem recupera. Dacă am irosit-o investind în acțiuni care nu ne aduc rezultatele pe care le dorim – atunci este o pierdere permanentă. Putem câștiga mai mulți bani, ne putem îmbunătăți sănătatea – dar nu putem da „replay” la ieri. Dacă am deține o durată a vieții nemărginită, valorile ar fi nerelevante.

Al doilea motiv este acela că oamenii tind să fie destul de inconstanți în felul în care își investesc energia și timpul. Suntem distrași ușor de tot felul de chestii „magnetice”, în fiecare zi. Este ușor să cădem în capcana unor priorități diferite sau a unor criterii de prioritizare diferite în fiecare zi. Atunci când nu avem o busolă imuabilă în care să credem (pentru că există în interiorul nostru), este ușor să deraiem și să devenim de-busolați, de-rutați. Felul acesta de a trăi duce la rezultate slabe, la regrete la sfârșitul vieții și la manipulare din partea altora care găsesc în noi resurse tocmai bune pentru drumul lor.

Valorile acționează ca un compas, ca o busolă care ne pune înapoi pe drumul pe care în fiecare zi, zi după zi ne apropiem de definiția noastră de „cea mai bună viață pe care mi-o pot construi”.

Dar poate cel mai important aspect al cunoașterii valorilor personale este faptul că

 • ne crește cunoașterea de sine și

 • înțelegerea faptului că suntem diferiți între noi.

Odată cu această înțelegere apare compasiunea, toleranța și respectul.

Tipuri de valori

Abraham Maslow în anii 60, Richard Barrett în anii 2000 și Scott Barry Kaufman în ultimii ani au lucrat la definitivarea structurii nevoilor/ valorilor personale în psihicul uman.

Modelul lui Richard Barrett se bazează pe datele obținute de la aproape 2,000,000 de oameni de pe tot globul. Este una dintre cele mai extinse cercetări sociologice. În plus, modelul distilează toate cercetările academice importante de până astăzi ale lui Ken Wilber (integral approach), Abraham Maslow (motivații și personalitate), Don Beck (spiral dynamics) și alții care au sintetizat la rândul lor zeci de ani și mii de date statistice, clinice și empirice din știință, spiritualitate, antropologie.

Șapte niveluri bine stabilite pot fi distinse în dezvoltarea conștiinței personale. Fiecare dintre aceste niveluri conține o categorie de nevoi particulară care este inerentă condiției umane. Cele șapte nevoi existențiale sunt forțele motivaționale principale ale omului, cele care generează valorile – cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi. În urma lor, se nasc 7 tipuri de dialoguri interioare.


Captur%C4%83+de+ecran+din+2020-09-26+la+18.17.53.jpgCaptur%C4%83+de+ecran+din+2020-09-26+la+18.17.53.jpg

Semnificația Valorilor

Odată cu identificarea valorilor personale este important să te apleci asupra lor o perioadă pentru a le înțelege mai bine în contextul vieții tale. Ele se află într-o dinamică permanentă cu mediul tău pentru că tu ești într-un schimb permanent cu mediul tău.

Atunci când mediul de lucru obiectiv (organizație) și mediul subiectiv (relațional) conțin valori diferite, este cazul pentru o analiză mai profundă în care să te gândești la:

 • aportul propriu în alegerea acestor medii;

 • acțiunile pe care ar merita să le faci pentru armonizarea ta cu mediul și cu ceilalți oameni.

În afară de introspecție, sunt și alte moduri prin care să-ți înțelegi valorile – lecturi, meditație, coaching, feedbackul de la alții.

„Lucrul cu valorile tale durează o viață întreagă; ajungerea la o înțelegere profundă a cine ești tu și învățarea abilităților care să te ajute să te dezvolți, te vor susține să găsești împlinirea personală.” 

Richard Barrett

Conștiința unui om (înțelegerea lumii și a vieții) avansează pe măsură ce acesta învață să își rezolve și satisfacă aceste nevoi. Oamenii complet aliniați cu valorile lor sunt aceia care avansează constant și care au  valori la fiecare dintre cele 7 niveluri. Despre aceia dintre noi care învață cum să stăpânească toate aceste șapte nevoi fără să-i rănească pe ceilalți din jurul lor, se spune că sunt oameni care acționează cu o conștiență completă (full-spectrum consciousness). Ei și-au educat capacitatea de a răspunde în cel mai potrivit mod tuturor provocărilor vieții.

Nevoile de la bază (1-3) au în centru nevoia noastră de supraviețuire fizică, de siguranță fizică și emoțională și nevoia noastră emoțională pentru certificarea valorii proprii. 

De exemplu:

 • nivelul 2 (Relație) conține valori ca: „grijuliu”, „prietenie”, „familie”

 • nivelul 3 – „eficiență”

Indivizii care au în centrul vieților lor în mod exclusiv satisfacerea nevoilor de la bază, tind să trăiască vieți centrate pe sine, superficiale și dominate conștient sau subconștient de fricile egoului: frica de a fi părăsit (nivelul 1), neiubit (2) și neapreciat (3). Acestea sunt fricile care ne țin blocați în motivații ale primelor trei niveluri de conștiință. 

În centrul nivelului al 4-lea se găsește transformarea – trecerea de la interesul personal la binele comun. Acesta este locul în care egoul învață să lase la o parte fricile astfel încât să devină una cu sufletul. Nivelul 4 se referă la valori ca „învățare continuă”, „independență”, „adaptabilitate”.

Un individ este capabil să ajungă la nivelul cinci de conștiință atunci când egoul și sufletul ating coeziunea internă, adică atunci când învață să își stăpânească și gestioneze fricile sale și își găsește scopul și rostul în viață. Atunci când scoatem la lumină scopul spiritului nostru, putem stabili o misiune și o viziune pentru viețile noastre și ne putem scufunda în cele mai adânci niveluri ale pasiunii și creativității. Pe măsură ce învățăm să colaborăm cu alții pentru implementarea viziunii noastre, ajungem la nivelul 6 și începem să aducem o contribuție unică în lume. Iar atunci când acest lucru devine un stil de viață, ne găsim la nivelul 7.

Nevoile “superioare” (5-7) au în centru dorințe „spirituale”. Dacă primele trei niveluri au legătură cu interesul personal – nevoile egoului -, ultimele trei niveluri au legătură cu interesul comun – nevoi ale sufletului.  

Pe măsură ce învățăm să colaborăm cu alții pentru implementarea viziunii noastre, ajungem la nivelul 6 și începem să aducem o contribuție unică în lume. Iar atunci când acest lucru devine un stil de viață, ne găsim la nivelul 7.

De exemplu:

 • nivelul 6 la valori ca „a face ceva important”, „coaching/ mentoring” (oferit altora), „conștient în privința mediului înconjurător”, etc. 

 • coeziunea internă (găsirea sensului existenței) – nivelul 5 – conține valori ca „atitudine pozitivă/ optimism”, „corectitudine”, „integritate”, „încredere”, „generozitate”.

Lucrul cu valorile personale

Pentru a avea succes în lume este nevoie să învățăm cum să stăpânim satisfacerea tuturor nevoilor noastre astfel încât să putem opera într-un regim de conștiință full-spectrum. Ajungem să stăpânim nivelul 1 deprinzând abilitățile practice necesare pentru a ne asigura supraviețuirea fizică. Nivelul 2 – prin abilități de relaționare interpersonală necesare pentru ne simți în siguranță și iubiți. Nivelul 3 – abilități emoționale pentru a ne simți bine în pielea noastră în toate situațiile.

Stăpânim nivelul 4 învățând să ne eliberăm de fricile conștiente referitoare la nevoile noastre personale de bază astfel încât să ajungem să facem tranziția între nevoile egoului și nevoile sufletului. Acesta este punctul în care „ce am eu de câștigat” devine „care este interesul nostru comun”.

La nivelul 5 ajungem atunci când descoperim semnificația transcendentă personală a existenței. Nivelul 6 înseamnă actualizarea acestei semnificații prin realizarea unor lucruri care fac diferența în lume. Nivelul 7 este acela în care această diferență devine un stil de viață și îmbrățișam ideea de serviciu în slujba binelui comun.

Stăpânirea cu succes a fiecărui nivel implică doi pași:

 1. Conștientizarea nevoii emergente

 2. Dezvoltarea abilităților de a o satisface

Prin urmare suntem întotdeauna conștienți de nevoile nivelului la care ne aflăm și de cele ale nivelurilor inferioare dar suntem în egală măsură și incompetenți în mod inconștient în legătură cu următorul nivel. Când devenim prima oară atenți la apariția unei noi nevoi emergente, suntem conștient incompetenți. Pe măsură ce învățăm abilitățile necesare pentru satisfacerea unei nevoi, devenim competenți în mod conștient. În cele din urmă, atunci când vom fi stăpânit abilitățile necesare pentru satisfacerea acestei nevoi, reușim să realizăm acest lucru în mod inconștient competent – nu ne mai dăm seama. La fel ca și condusul unei mașini.

Trăiește-ți valorile (exercițiu)

 1. Alege 3 valori/ nevoi fundamentale care sunt importante pentru tine dar care simți că nu își găsesc destul de mult împlinirea în viața ta.

 2. Alege câte o credință/ convingere corespunzătoare fiecărei valori/ nevoi. Ceea ce scrii aici ar trebui să răspundă întrebării: Ce cred că e bine să fac astfel încât să-mi exprim zilnic această valoare importantă pentru mine?

 3. Apoi descrie un comportament sau mai multe care crezi că ar transpune în realitate cel mai bine valoarea/ credințele alese anterioare, răspunzând la întrebarea: Ce comportament/ acțiune ai putea face în mod regulat care să exprime această valoare și credință?

De exemplu: 

 1. Valoare: Am nevoia de a fi adaptabil, adaptabilitatea este o valoare importantă pentru mine

 2. Convingere: Ca să fii adaptabil cred că e bine să cauți noi oportunități permanent și să schimbi constant păreri cu alții.

 3. Comportament: Trebuie să mă duc la evenimente de networking, cunosc mulți oameni din companie, voi începe conversații cu oameni care par diferiți de mine.

Decizii bazate pe valori (exercițiu)

Odată ce îți știi și înțelegi valorile personale (busola), le poți consulta oricând vrei pentru a lua decizii cheie:

 • Ar trebui să reacționezi exact așa cum ai mai făcut-o până azi sau te gândești dacă nu cumva astfel îți încalci vreo valoare personală?

 • Ar trebui să te implici în acest proiect nou?

 • Ce alternative ai la această decizie care ți-ar împlini mai bine valorile personale?

Lista ta de valori îți oferă o scurtătură eficientă pentru a lua aceste decizii în mod împlinitor.

Clarificându-ți valorile și folosindu-le ca pe un criteriu pentru luat decizii, vei observa că viața ta devine mai împlinitoare: pace sufletească, minte liniștită, corp relaxat. Scopul, până la urmă ar fi acela de a crește împlinirea valorilor aflate în vârful listei tale.